играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Life is really simple, but we insist on making it complicated.
Confucius


Животът е действително прост, но ние настояваме да го направим сложен.
Конфуций

* * *
 
Такеда Шинген имал план за обединение
Вейцилогия - Японски загадки
Автор: Йони Лазаров   
Вторник, 09 Март 2010г. 15:40ч.

 

Според историците и потомците, великият самурай Такеда Шинген (1521-1573) от провинция Каи имал план за обединението на раздробена, феодална Япония. И това, преди да се изявят такива фигури като Ода Набунага, Тойотоми Хидейоши и Иеясу Токугава.

 

Takeda

Takeda Shingen

Такеда Шинген е бил добър стратег и познавач на Го, и вероятно това му е послужило в разработването на стратегията и тактиката на плана за обединение. Планът не е оцелял, затова от него са известни само фрагменти.

Такеда Шинген разработил водещата административна система за времето си, която всъщност е била копирана от Иеясу Токугава и неговото управление в период Едо. Шинген въвел функционираща икономика, основана и на това, че открил златни жилки във владенията си.

TakedaDomein

Достоен противник на Шинген бил Уесуги Кеншин. Двамата провели редица битки, от които никой накрая не излязъл окончателен победител, макар, че превесът клонял към Шинген. Забележително е, че между тях е имало консесус за начина на водене на война. Двамата провели пет сериозни битки на полето Каванакаджима. Експертите и историцити отбелязват, че двамата построявали войските си по подобие на шоги (японски шах). С това имаме пълен комплект шоги – табло (полето Каванакаджима) и фигури (шоги подреждане на войските).

Kawanakajima
The battle of Kawanakajima, Shingen on the left and Kenshin on the right

Всъщност, важна съставка от всички планове за времето си и било военния марш до Киото и постовянето под контрол отслабения шогунат Ашикага, намиращ се там. И това, Такеда предприема с известно закъснение след Ода Нобунага. Последният имал локален късмет, както и способни генерали в лицето на Хидейоши и Иеясу. Най-сериозният стратегически риск на плана за марша до Киото е, че „гледайки далечното – Киото”, да не се забравят „близките съседи-врагове”. Но близкото-видимо е винаги тактика, далечното-невидимо е стратегия. Затова, според мен, Шинген е допуснал единствен стратегически пропуск в кампанията си. Не се е помирил навреме с Уесуги Кеншин, с когото при това много са се уважавали. Дори, ако трябва да му предложи съвместно владение на империята, но този модел не съществува в шоги, където има само един император. Така неговите тактически шоги-битки с Кеншин, го забавили да осъществи по-обхватният стратегически план, който може да се основава на Го, където е допустимо локален неуспех, но се държи сметка за глобалната картина.

Смъртта на Такеда Шинген от заблуден куршум много зарадвала Ода Нобунага. Синът на Шинген, Кацуери, продължил делото му, но нямал този авторитет пред 24-те генерали на Шинген. В знаменитата битка при Нагашино се събрали всички авторитети на времето си – синът на Шинген, Ода Нобунага, Тойотоми Хидейоши и Иеясу Токугава. Ода Нобунага построил битката, така че най-важно да е защитната стратегия, младия Такеда Кацуери подходил лекомислено и бил победен; според специалистите Такеда Шинген би подходил по друг начин. Битката при Нагашино води до упадък на клан Шинген и до възход на Ода Нобунага, който поел лидерството за обединението на Япония.

За клан Такеда чуваме отново през края на период Едо. Такеда Моцугай (Фусен Моцугай, 1794-1867) бил дзенски монах, но появявал голям интерес към военните изкуства. Минал курс за конфуцианските учения и бил познавач на историческите съчинения. Обиколил страната в обучение на различни изкуства (икебана, чаною) и се води като човек изучил „18-те изкуства”; но най-вече Моцугай бил известен с голямата си увлеченост по Го. Неговите ученици били хиляди; Моцугай оставя името си в бойните изкуства като създател на Фусен-рю. Школата Фусен съществува и досега в джю-джуцу, например популярна е понастоящем в Бразилия. От Фусен-рю бил Матаемон Танабе, който единствен победил в двубой Кано Джигоро, бъдещият основател на джудо. Кано взел техниките „невадза” от Фусен-рю.


Литература:
1.    Буддизм в Японии. „Наука”, М., 1993.
2.    Стивен Тернбулл. Самураи, военная история. „Евразия”, СПб., 1999
3.    The Samurai Archives: http://wiki.samurai-archives.com/index.php?title=Takeda_Shingen

 
 
* * *