играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

He who knows others is wise;He who know himself is enlightened.

Lao-tsu

 

Който познава другите е мъдрец, който познава себе си е просветлен.

Лао Дзъ

* * *
 
Николас Кукебекер (?–1644 г.) и играта шоги
Вейцилогия - Японски загадки
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 20 Март 2010г. 15:10ч.
shogiban
Старинен комплект за японски шахмат - шоги.

 

Шахматната игра се появява в Япония някъде през VII век, но названието на традиционния японски шахмат "шоги" (shogi, играта на генералите) се отнася към XII век, краят на епохата Хейан (794-1185 г.). Японският шахмат, според размерността на дъските и броя на фигурите, има много разновидности. В епохата Го-Нара се провежда реформа в шоги (1586 г.), която довежда до появата на класическия му вариант – дъска 9х9 полета и общо 40 фигури. Европейците за първи път научават за шоги, благодарение на дневниците на холандеца Николас Кукебекер (Nicolaas Koekebakker, Nicolaes Couckebacker, Nikorasu Kukebakkeru), който в 1633-1639 г. възглавява единствената европейска фактория в Хирадо, префектура Нагасаки.

 

Hirado1669
Търговското пристанище Хирадо. The Dutch factory in Hirado. 1669 engraving by Arnold Montanus. From Gedenkwaerdige Gesantschappen der Oostindische Maatschappy in't Vereenigde Nederland aan de Kaisaren van Japan

 

В този период Иеасу Токугава издал указ за затварянето на страната, забраняващ под страх от смъртно наказание идването на чужденци в Япония и ходенето на японците зад граница. Отворената за ограничена търговия с Холандия фактория в Нагасаки е единствената възможност за европейците да изучават отблизо Страната на изгряващото слънце. Затова не е трудно да се представи какво значение са имали дневниковите записи на Кукебекер, обединени под заглавието “Описание на Япония”.

Описвайки традициите, бита и живота на японците, Кукебекер значително място отделя и на логическите игри – Го, сугороку (табла) и шоги. Бидейки страстен любител на шахмата, той много се заинтересувал от шоги. По специално внимание той обърнал на неговата разновидност шоги-гоку, названието на която е свързано със Сенгоку-джидай или Войната на династическите кланове (1568-1603 г.). Шоги-гоку се играе на класическата дъска за шоги и със същия брой (но не и със същия набор) фигури. Николас Кукебекер създал вариант на шоги-гоку, в който увеличил броя на далекобойните фигури, с което играта станала по-динамична и маневрена като евро-шахматът. По друга версия тези нововъведения принадлежат на португалските мисионери Барет (1595 г.) и Родригиш (1604 г.).

След завръщането си в Европа Николас Кукебекер подрежда и оформя своите записки в няколко тома, които излизат на бял свят години след смъртта му  в 1651 г. Кукебекер загинал в 1644 г. в едно от сраженията от Тридесетгодишната война (1618 – 1648 г.), сражавайки се на страната на протестантската коалиция. Описанието на японския шахмат не предизвиква в Европа интерес поради неговата необичайност и трудности при възприемането на йероглифите.

По-нататък сведения за шоги и шоги-гоку се откриват в трудовете на немските лекари Е. Кемпфер (1651-1711 г.) и Ф. Зиболд (1796-1866 г.), а също и на холандеца И. Цининг, които са били в Япония. Достойно по обем описване на шоги-гоку се среща и в работите на американския мисионер и педагог У. Грифис (1843-1928 г.), голям познавач на японската история и култура.

 

 
 
* * *