играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Конзолните японски игри и Го
Вейцилогия - Японски загадки
Автор: Мартин Тошев (Rinaldo)   
Четвъртък, 08 Май 2008г. 13:36ч.
В света на гейм-машините са добре известни гигантите в конзолния бизнес като SEGA, SONY, Nintendo и Micrsoft. Понятието "конзола" (console) има много значения, но в този случай трябва да се има предвид, че това е телевизонна машина. Такива има от 70-те години на миналия век, когато е измислена първите такива - Магнавокс Одисей и Понг. Още тогава за монитор се е ползвал телевизор, откъдето идва и името на тези машини - "ТВ-конзоли", създадени предимно за игри. Иначе в техническия компютърен жаргон под "конзола" се разбира клавиатура, другото значение е "шкаф за радио/телевизор". Но като става дума за игри и гейм-машини думата console означава също и "утешавам", което има отношение към същността на човешкото игрово поведение. Така, като се има предвид древната китайска метафора на Го - "средство за забравяне на тревогите" (trouble-forgoter), играта намира място и в козолни машини.

В края на 80-те е се появява една от първите го-игри за конзоли и това е Иго Мейкан (1989), създадена от Хектор за конзолата на Нинтендо "Famikom" или позната под името NES (Нинтендо Ентъртеймънт Систем). Тези първи го-игри не се отличават с особен дизайн, и макар да не са толкова популярни като шаха или таблата, не е за пропускане фактът, че две от тях са създадени с помоща на двама майстори по Го. Иго Меикан бива последвана от серията от петте го-игри на Иго Шинан, отново създадена от Хектор. За серията Иго Шинан е характерно, че основно е предназначена за обучение по Го (тренажор), т.е. не се играят реални партии с машината. При обучението във всяка серия има някоя и допълнителна опция като повторение на ходовете или разигравания по друг сценарий.


Появават се още две игри за НЕС, в който вече реално се играе на Го с машината, това са:
- Hayauchi Super Igo (1989) където играчът се изправя срещу компютър и е добавена опция срещу втори играч! Играта е създадена от NAMCO.
- Famicom Igo Nyuumon - създадена от I'MAX през 1991 г., е малко по-добра от Hayauchi Super Igo, където се играе само срещу компюютър. Има пет сценария с уроци, който са много забавни за начинаещи и не само.

За конзолите на Нинтендо има още десет игри за Го , този път за следващата им по-мощна конзола 16-битовия SNES или Super Famikom. Това са:
- Igo Club (1996) от Хектор, този път играчът отново реално може да играе Го срещу компютър в първия мод, а във втория, може да преглежда записи на различни партии Го.
- Super Igo Goou (8 apr 1994) от Naxatsoft, с опция игра срещу компютър и втори играч, но този път играещият може да избира между дъски 9х9, 13х13 и 19х19.
- Taikyoku Igo: Goliath (1995) от Bulletproof Software е с опция за трима играчи. Taikyoku Igo: Idaten (1995) отново Bulletproof Software е с подобрения от Голиат- версията като избиране на размера дъска и по-добра графика.
- Takemiya Masaki KyuDan no Igo Taisyou (1995) е създадена от KSS. В играта има 5 различни компютърни играчи на Го. Играта както може да се види от името и е направена с помоща на го-майстора Такемия Масаки .
- Rin Kaihou KyuDan no Igo Oodou (1996) от Ask Dondansha. Съдържа три опции: уроци, игра срещу компютър и втори играч. Тази игра е направена с помоща на го-майстора Рин Кайхо.
- Shinzui Taikyoku Igo: Go Sennin (1995) от J-Wing с изящество и красота в съвкупост от две краисиви японски мелодии. Играта позволява партия срещу компютър и втори играч, както и да се записват партиите и по- късно да се доиграват.
- Honkakuha Igo Gosei (28oct 1994) се води за най-добрата го-игра от всички излезли за NES и SNES, с добра графика, много опции, като една от тях е как да се играе Го, което насочва играчът към разбирането за правилна игра.

Следват последните две игри за джобната конзола GBA (Game Boy Advace). Конзолата също е на Нинтендо, която изглежда е едиствената конзолна фирма, която издава го-игри. И накрая се появяват Hikaru No Go и Hikaru No Go 2 игрите са създадени от Конами и са базирани на мангата на Hotta Yumi и аниме сериите на Конами със същото име. Играта съдържа повече уроци, отколкото реална игра срещу компютър и е добра за начинаещи играчи на Го, направена е като приключение, почти едно към едно с историята от аниме-сериите. Накратко историята е следната : " Ти си момче на има Хикару Шиндо и случайно откриваш древна дъска с пулчета за Го, при което ти се явява духът на древния ГО майстор Фудживара но Сай " и т.н

Всички конзолни ГО игри са на японски език, все още няма такава направена за американците или европейците. Ако някой има GBA-конзола, би могъл да играе на нея го-игрите за NES.

20.07.2007
Русе

 
 
* * *