играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Защо ти, о неразумний дзюндзъ, се срамиш да се наречеш вейкиландец...

Паисий

* * *
 
Изчезващите и появяващите се монаси
Вейцилогия - Японски загадки
Автор: Магистър Го   
Вторник, 15 Юни 2010г. 10:23ч.

Bodhidharma

Дзенският патриарх Бодхидхарма (470-532 г.)

 

Някога в Индия имало манастир, който бил обитаван от много монаси. Веднъж светият наставник Бодхидхарма посетил тази обител, за да понаблюдава как провеждат дните си тамошните послушници. Той видял, как едни прекарват времето си в молитви, а други – в усърдно четене на сутри. А в една килия забелязал два стари монаха по на осемдесет или на деветдесет години, които се занимавали с играта Го. В килията нямало нито едно изображение на Буда, нито пък някакви свещени текстове. Всичките мисли на старците явно са били погълнати от играта.


Бодхидхарма поразпитал за тях другите монаси и ето какво му казали:
- Тези двамата от юношеските си години само тава и знаят, да се развличат с играта Го. А за учението на Буда от тях и дума няма да чуеш, а и те едва ли са чували изобщо нещо подобно. Затова всички тукашни монаси ги презират и никой не иска с тях да дружи. Наготово те ядат манастирската храна. За нас те са нещо по-лошо и от най-големите отцепници и еретици.

 

Damo

Седящият Бодхидхарма наблюдава...

 

„Очевидно, че не всичко е така просто”, - си помислил Бодхидхарма. Той отново отишъл в килията при старците и седнал наблизо, за да наблюдава играта им. След известно време единият от играчите станал и излязъл, другият останал на място, но изведнъж просто изчезнал, сякаш се е разтворил във въздуха. Бодхидхарма не успял да се окопити, когато този, който излязъл, се върнал и не след дълго също така изчезнал от погледа; не минало много време и двамата отново се оказали в килията.

„Ето каква била работата”, - си помислил Бодхидхарма и се обърнал към двамата със следните думи:
- Вас ви съдят заради прекомерното ви пристрастие към Го, а аз виждам, че сте истински светци, достигнали просветление. Разкажете ми, как сте постигнали това?

- От много отдавна, - казал единият монах, - ние не правим нищо друго, освен да играем Го. Когато печелят черните, ние се опечаляваме, доколкото разбираме, че връх в нас са взели заблужденията и греховните мисли. Когато печелят белите, се радваме, защото това означава, че победата в нас е постигната от сърцето, просветлено от учението. Играейки в Го, ние се стремим да преодолеем в душите си чернотата на греховните мисли, за да се възцари в нас чистата светлина на истината. Тези занимания са благодатни, защото ни дадоха възможността да опитаме от плодовете на святостта.

За чутото от тях Бодхидхарма разказал на останалите монаси и всички, които дълги години ненавиждали и презирали своите събратя, се разкаяли и започнали да се отнасят към тях с уважение. Това гласи преданието.

 

 

---------------

Бележка: Тази история е от “Удзи сюй моногатари” (XI в.), средновековен японски сборник с разкази; Бодхидхарма (470-532 г.) е 28-ия будистки патриарх, който поставил началото на школата Чан (Дзен). В 510 г. той отишъл в Китай, където, с разрешението на владетеля У-ди (502-556 г.) от династия Лян, основал в планината Суншан манастира Шаолин. В Япония е известен с като Бадайдарума или Дарума Тайши, а в Китай – с името Дамо.


Източници:
1. Мещеряков А., “Книга японских символов”, изд. НАТАЛИС, М., 2004, с. 262
2. Pinckard, W., Japanese Prints and the World of Go; ch. 1. The Immortals, Kiseido Publishing Company, Japan, 1992, 1995, 2000

 

Превод и адаптация на текста:

Константин Байрактаров

 

 
 
* * *