играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Въображението често ще ни пренася в светове, който никога не са съществували. Но без него ние никъде не бихме попаднали.

Карл Сейгън

 

Воображение будет часто переносить нас к мирам, которых никогда не было. Но без этого мы никуда не попадём.

Карл Саган

* * *
 
Често задавани въпроси
FAQs - Static
Автор: Вейци Мастер   
Вторник, 03 Юни 2008г. 10:57ч.

Предоставяме Ви отговорите на някои често задавани въпроси. Списъкът не е изчерпателен и не претендира за такъв. Ориентиран е за начинаещи.

1. Какво е Го?
Го е логическа и стратегическа игра. Изобретена е в Китай преди повече от 4000 години. Правилата й са прости и елегантни. Била е една от най-строго пазените тайни в императорските дворове. Днес е известна по целия свят.

В Китай е известна под името вейци (weiqi), от там е преминала през I век Корея с името бадук (baduk), оттам в Япония през 6 век - иго (igo). От 19 век насам в Европа и Америка е известна под името Го. Всички тези имена означават „игра на заграждане”.

2. Къде може да сте срещали играта?
Преди десетилетия Го се срещаше по кръстословиците като „японски шах” (ситуацията в България). Оттогава нещата се промениха и Го става все по-известна.

Има знаменити книги и филми, където може да сте срещали Го. Книги: „Шибуми” на Треванян, „Майсторът по Го” на Ясунари Кавабата, „Момичето, което играеше Го” на Шан Са. Филми: „Герой” с Джет Ли, „Красив ум” с Ръсел Кроу, „Кодът Пи”. Сега манга и аниме „Хикару но го” шестват по света, и забавляват децата. И разбира се, може да сте срещали Го в интернет, където е представена на всички езици.

Тепърва ще срещате все повече споменавания за играта, защото по много показатели, тя е се определя от психолози, математици, информатици, поети за „игра на третото хилядолетие”. Го спокойно може да издържи конкуренцията спрямо всяка друга игра и така играта „загражда света”.

3. Популярност и разпростанение?
Данните са приблизителни. Около 30 милиона играят Го в Китай; 12 милиона в Корея; 10 милиона в Япония; 100 000 в Европа и Америка. Затова играта вече успешно се конкурира по популярност с шахмата. Играта Го се ползва с огромен престиж в Азия, от където, както се предполага, произлизат всички логически игри.

Го се преподава в училища, детски градини, университети и военни академии. Играе се любителски и професионално от хора на всички възрасти. Вече и Западът, който бе доскоро само консуматор на мъдростта на Го, също дава ценен принос в артистичното и научно разбиране за играта.

Повече: Го в Китай;

4. Го в България?
Преди 1998 година има откъслечна, макар и много ценна информация, за присъствието на Го в страната ни. Огнища на разпространение тогава са били Русе, Хасково, Варна, В. Търново и др.

От 1998 година започва организираното разпространение и развитие на Го в България, което започва от гр. Свищов по инициатива на Йони Лазаров, който основава го-клуб към Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови”. А в началото на 2001 е създаден и първият български го-сайт - Българска Го Академия - www.bggo.hit.bg от Константин Байрактаров.

През 2004 се основа Българската Го Асоциация с председател Йони Лазаров. През 2005 БГА е приета в Европейската Го Федерация - 33 член, и Световната Го Федерация - 67 член. Асоциацията изпраща от 2006 свои представители на шампионатите в Япония, Корея и Европа.

В София развива енергична дейност училищния го-клуб в 18 СОУ „Уилям Гладстон” с ръководител Емил Иванов. В Свищов - училищния го-клуб в СОУ „Николай Катранов” с ръководител Константин Байрактаров.

 

Повече за "Го в България".

 

5. Правилата на вейци са прости и елегантни.
Вейци се играе на дъска разчертана с по 19 вертикални и 19 хоризонтални линии, които образуват 361 пресечни точки. Играе се за заграждане на територия. В началото пространството на празната дъска представлява цялата територия. Целта е да се загради възможно по-голяма част от нея. Това става като се поставят пулове (камъни). Черни и бели. Ходът се заключава в поставянето на пул, който, веднъж поставен, не се мести. Играчите се редуват. Издигат заграждения с пуловете си, укрепват ги и осигуряват защитата на пространствата, към които имат териториални претенции. В хода на играта могат да се вземат противникови пулови, ако бъдат заградени. Резултатът в края се определя с точки - броят се празните заградени пространства от незаети пресечни точки, обсадените в тях пулове (ако има такива) и взетите пулове по време на игра. Всичко се сумира накрая и се вижда кой има повече, кой по-малко

 

6. Къде може да се играе Го?
Може на живо - затова се поинтересувайте дали има клуб близо до вас. Ако няма, може би Вие ще сте този, който ще го основе. Не забравяйте латинската сентенция: „Кой, ако не аз, кога, ако не сега”.

Може да се понаучат много неща от книгите. Има книги в електронен вид, БГА също има книги, които може да сподели с вас. Може да се играе в интернет. Най-популярните са IGS The Internet Go Server, www.kiseido.com

 

7. Къде може да се види Въвеждащ курс по Го?
Един такъв курс на български за дъска 9х9 можете да намерите от сайта на Българска Го Академия.

Има и добри правила и курсове за начинаещи на всички езици. Примерно, такъв оригинален учебник на руски език е "Мисли и побеждавай: Играта Го за начинаещи" - www.19x19.ru

8. На каква дъска (табло, гобан) се играе?
Го се играе на различни по размери табла (гобан); разбира се, класическото Го се играе на дъска 19х19 линии. Но за начинаещи се препоръчва да изиграят около 20 игри на табло 9х9 - тук се усвояват напълно правилата на играта и се научават някои тактически моменти. След това се препоръчва да се изиграят около 50 игри на 13х13 - тук се навлиза в тактиката и стратегията на Го. След навлизането в основите на тактиката и стратегията вече може да се премине на 19х19.

Един ден като се наложи самите вие да преподавате - ще се върнете отново с начинаещите на дъски 9х9 и 13х13.

 

9. Кога свършва играта?
Счита се, че вече напълно се ориентирате в правилата, когато сте наясно кога и защо завършва една партия. Затова е необходимо да изиграете 2-3 игри на табло 9х9. Една игра свършва не когато свършат пуловете, а когато няма повече полезни ходове и за вас, и за вашия патньор; това се усеща най-добре след 2-3 игри.

 

До скоро и за компютърните програми беше трудно да определят "кога свършва една игра"!

Едно от най-важните качества, които възпитава играта Го е: "Да знаеш кога да спреш"!

10. Колко време е необходимо за една игра?
Също както в шахмата, може да се играе на различни времена. За начало играйте по-бързо, за да можете да натрупате опит, който впоследтвие да осмислите. Не е препоръчително игра с часовник.

Най-използваните контроли за състезания са от по 30, 45 и 90 минути на човек; така партията продължава съответно 1 час, час и половина и 3 часа.11. Как да се ориентирам в терминологията на играта?
Както всяка област и тук си има жаргон - „го-терминологията”. Тя е с японски произход, но е добре да се знаят техните английски и български еквиваленти. Обикновено тя се научава постепенно. Има около 20 термина, които незабележимо се научават. Има около 5 термина, които още сега можете да научите: Атари - заплаха за вземане на пул или група; джосеки - характерно разиграване в ъгъла; фусеки - дебютната фаза на играта; хане - начало на заграждане; сенте - ход който запазва инициативата в играта; готе - ход, който губи инициативата в играта. Да се знае терминологията е полезно и с това, че можете свободно да се общувате с хора от всички националности .

Един терминологичен речник, от който можете да се осведомите за японските, английските, китайските, корейските еквиваленти на термините: http://gobase.org/online/intergo/

12. Какво означават термините "хандикап" и "коми"?
Още два термина. Хандикап е когато играчите са с различен опит и сила - по-силният дава право на другия да играе с няколко камъка (хода) преднина; така се изравняват силите и играта е интересна и за двамата.

Коми е когато белите, които играят втори получават 6.5 точки компенсация за това. В началото играйте без коми, но спазвайте принципа - по-силният да играе с белите.

13. Препоръчителни първи стъпки
• Прочетете книги за Го и гледайте филми за Го, където се обсъждат интересни идеи и проблеми. Самите тези книги и филми са с много висока художествена стойност и ще се забавлявате чудесно.
• Книги за Го. Препоръчителен списък и порядък.
• Започнете с дъска 9х9. Прочетете правилата на Го.
• Преминете един онлайн Въвеждащ курс за Го.
• Какво е дан и кю? Това е стандартната скала за силата, обичайна за всички източни бойни изкуства; тя се прилага и за Го. Не се интересувайте много от това, поне в началото. „Не треперете” за своята сила, а вземете разстоянието от 20 до 1 кю на един дъх.
• Играйте в началото без коми и без часовник. Стремете се да играете бързо - да натрупате опит и да не отегчавате партньора си.
• Не се страхувайте да губите в Го. Има такава японска поговорка: „Загуби колкото се може по-бързо първите си 50 партии.”
• Не се притеснявайте да питате, ако нещо не разбирате. Както казва Конфуций: „Ако питаш си глупак за пет минути, ако не питаш - си глупак за цял живот.”

 

14. Четете книги за Го. За наличните книги може да се информирате от http://gobooks.info/

Ако имате въпроси, не се колебайте да ни ги зададете на e-mail: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. или във форума.

 
 
* * *