играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

...къде да намеря човек, забравил за думите, та с него да си поговоря?

Джуан Дзъ
* * *
 
Възпитаник на Академията популяризира играта Го
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Стефания Цанкова   
Неделя, 19 Юли 2009г. 13:09ч.


Престижното учебно заведение СА "Д. А. Ценов" - Свищов има много възпитаници с разностранни интереси и с немалко от тях тя може да се гордее. Един от тях е Константин Байрактаров, магистър по специалността Икономическа информатика. Неговите амбиции през ученическите му години, свързани с компютрите, естествено го довеждат пред вратите на Алма Матер през 1994 г., където следва и успешно завършва обучението си в 1999-а. Вече няколко години той е учител по информатика и понастоящем той работи в СОУ "Николай Катранов"-Свищов.

 

Константин Байрактаров К. Байрактаров и Сагатсуго Ендо

 

За в-к "Алма Матер" Байрактаров сподели не за професионалната си работа в областта на компютърните технологии, а за своето уникално хоби - японската игра Го.

 

Интересите му към логическите игри също водят началото си от ученическите му години, когато се е занимавал с шахмат, докато с логическата игра Го той се запознава по време на студентството си преди 10 години. В началото на заниманията си с тази игра тя е била слабо позната в България. Той научава за Го от Йони Лазаров, известен свищовски шахматист, с когото започват заедно да я популяризират - първоначално в Свищов, а след това и в България. "Моето увлечение по Го е свързано с много контакти и срещи с интересни хора, - споделя Константин Байрактаров -Популяризирането на играта е голямо предизвикателство, защото то е свързано с множеството й представяния пред обществеността.

 

Немалко студенти от СА "Д. А. Ценов" стават любители на играта, която те след завършването си продължават да популяризират в родните си градове. С годините известността на играта сред ученици и студенти нараства, благодарение и на Интернет. Като популяризатор Константин Байрактаров създава в 2001 г. първия български сайт за играта Го - Българска Го Академия (www.bggo.hit.bg). Винаги той, заедно с к.мс. Й. Лазаров и студенти-съмишленици, активно участва в презентирането на играта Го в Дните на японската култура в Свищов.

През 2004 г. се основава Българска Го Асоциация, в която Константин Байрактаров е член на УС. Появата на тази организация много спомага за разширяване на контактната сфера. Сред чуждестранните контакти най-голяма активност имат тези с прадставителите на Япония. Естествено, Константин е мерил сили и с японските играчи като дипломата Сагатсуго Ендо и старши добровелец Хисауки Аои от JICA. Играта е традиционна за Азия и там тя се радва на голям престиж, някои изследователи виждат в играта Го модела на икономическата и политическата стратегия на източните страни.


Аои Хисаюк и К. Байрактаров

 

За компютърните специалисти сигурно ще е интересно да научат, че Го е единствената игра, която не се поддава на алгоритмизаране така, както например шахматът. Известно е, че през 1998 г. Гари Каспаров бива победен на шахмат от компютъра Deep Blue, докато за Го все още е далеч моментът, в който машината би надделяла над човека. Смята се, че преди да бъде създаден изкуствения интелект, първо трябва да се създаде такава програма, която да е способна да побеждава големите майстори в играта Го. Проблемът се състои в това, че Го не е изцяло аналитична игра, защото в нея в равна степен са необходими, както логическото, така и творческото мислене.

Като учител по информационни технологии не е пропускал възможностите да показва тази игра на своите ученици. През учебната 2006-2007 г. той води СИП по Го в СОУ "Н. Катранов" , а сега участва в проекта на Община Свищов за извънкласни дейности "Портокалова къща "Озарение"" и ръководи клуб по Го, базиран в същото училището. Мечтая да се създаде клуб по Го и в СА “Д. А. Ценов”, вярвам, че това ще е от полза за престижа на нашата Академия – завършва лекцията си един от пионерите на тази игра в нашата страна.


Източник: Цанкова, Ст., в-к. АЛМА Матер, С. А. "Д. А. Ценов" - Свищов, год. ХIX, бр. 5, дек. 2008 г., стр. 6, 9

 

 

 

 
 
* * *