играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Принципът на водата e идентичен с принципа на игра на Го. [Протичането на партия Го не е по-различно от начина, по който тече водата.] Който може да прилага принципа на водата в играта си, побеждава. Който не може - губи.

Оуян Сю

* * *
 
XXIII Дни на японската култура' 2012
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Ира Антонова   
Събота, 06 Октомври 2012г. 09:55ч.

Game of Go

За двадесет и трети път Япония представя у нас своята необятна култура - едно събитие, вървящо от октомври до края на годината в много български градове. Но то едва ли ще може да отрази дори малка част от хилядолетните и днешните  културни измерения на Страната на изгряващото слънце.

Това издание на Дните показва както познати, така и по-неизвестни у нас японски изкуства. На 5 октомври актьорът от театър „Кабуки” Оное Уменосуке започва своето турне от София с представянето на женска роля оннагата или съвършената жена, която задължително се изпълнява от мъже. В следващите дни публиката ще може да разгледа изложба от творби на съвременното японско хартиено изкуство, идващо от вековна традиция. Японски майстор на икебана ще направи специална демонстрация, наред с изложбата на школата по икебана у нас „Сога”. Българското бонсай общество и Българският хайку съюз заедно ще покажат своите нови произведения на родните естети. Калиграфия с преводи на японски на стихове на Ботев и Яворов ще могат да видят жителите и гостите на Казанлък след 19 октомври. Автор е Кихачиро Нипуира, който освен калиграф е и майстор на чаена церемония, икебана и изкуството на поднасяне на аромати кодо. Той ще присъства на откриването и ще направи демонстрация на своите умения. В София и Суворово през ноември предстои кратка панорама на японското кино, в която присъстват имената на режисьори със световна слава: Хейносуке Гошо, Тацуми Кушамаро, Шохей Имамура и Джунджи Сакамото. Фотоизложба на съвременна японска архитектура ще видят посетителите на Галерията за чуждестранно изкуство между 15 ноември и 9 декември. Фотообектите са творения на най-добрите японски архитекти като Тадао Андо, Арата Исодзаки, Томио Ито и Кишо Курокава. Традиционно ще има демонстрация на японски бойни изкуства сумо, карате, джудо, кендо, такемусу айкидо, джиу-джуцу и катори шинторю - популярни и обичани в България.

„В средата на октомври аз ще трябва да напусна България, защото изтича моят мандат, но съм уверен, че тези дни, които са вече традиция в нашите отношения ще бъдат нов знак за нашето приятелство” - каза Н. Пр. Макото Ито, посланик на Япония в София при представянето на програмата. Неговото слово беше последвано от една от хилядата чайни церемонии, съществуващи в Япония.

Япония на озарението, на вечността, на Фуджи-сан или блесналия за миг стих, Япония на ронещия се цвят, чаною, сенките, ветрилата и дома на върбите, храмовете като йероглифи и До, Япония на ултрамодерността – малка частица от нея идва да украси българската есен.

Ира Антонова

 

Източник: MDL ltd

Програмата на Дните на японската култура може да изтеглите от ТУК.

 
 
* * *