играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така и ние сме длъжни да мислим, към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно.

Св. Антоний

* * *
 
28 септември - Рожденният ден Конфуций
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Понеделник, 28 Септември 2009г. 21:30ч.

Днес, 28 септември се отбелязват 2560 години от рождението на Конфуций (551-479 BC, Кун Фу-дзъ). Философът Конфуций е един от Учителите на Човечеството. В размирни времена, края на периода Чунцю (Пролети и есени) и началото на Джанго (Враждуващи царства), Конфуций говори за човечност, справедливост, законност, социален ред. Гради етическа философия, която е запазила своята актуалност и днес. Философът не пропагандира езотиризъм и мистицизъм, а насочва мисълта си към човека и човешките взаимоотношения. Мрежата от взаимоотнешнията между хората представлява социума или социокосмоса, в който хармонията, балансът и редът се постигат с уреголиране на взаимодействиията както по вертикалата, така и по хоризонталата. Като социален философ, Конфуций създава система от възгледи за държавното управление, която намира своето продължение у неговите последователи и се утвърждава впоследствие като имперска идеология. От епохата Хан насам вече може уверено да се говори за Китай като Конфуцианска империя.

Конфуцианската империя е родината на играта Го или вейци, която игра отразява китайския начин на мислене и светоглед. В играта Го всеки може да открие философското, което може да има много аспекти - от мистичното Тайчи, през военната стратегия и се стигне до държавността. Тук не може без ключови понятия като хармония, баланс, ред, променливост, адаптивнст, принципност, правилност, стратегемичност, етичност и т.н. в амалгама от разнообразни комбинации.

Конфуций или Учителят Кун е първият от древнокитайските философи, който споменава играта Го. Неговото изказване е белязано не толкова от философизма, колкото от прагматизма. Но отчитайки ценността на Го, той казва: "По цял ден само да си угаждате на стомаха без да използвате ума си за нищо, това не е ли жалко? Не знаете ли да играете Го? Подобно занимание е много по-смислено!". Философът поставя от двете страни на везната материалноността и духовността. Чревоугодието и търсенето на изгодата на всяка цена това също е забелязано от философа, който казва за царедворците на друго място: "Да се проседява целия ден в плетенето на интриги и дума да не се отронва за справедливостта, това не е ли жалко?". В това може да се усети позитивизмът в изказването, където се споменава Го, защото то е насочено към същите хора. Какво е справедливостта - това е етическа категория, но базирана на логически предпоставки. В един друг разрез става ясно, че не е справедлива играта, която няма правила...

Конфуций е заемал четири години поста правосъден министър в царство Лу, служил е при цар Дин-гун. Поради интриги и положения на нещата, които са в разрез с принците му за справедливост и моралност в управлението, той доброволно напуска поста си. Имал е хиляди ученици. Голяма част от тях се реализират като умели администратори и управленци. Най-таланливите от тях са 72-ма. Конфуций е живял 72 години. Любопитно число - толкова са точките по крайщата на дъската за Го. Подмъртно Учителят Кун бива наречен Го Лао - Държавният мъдрец. В родният му град Цюйфу почетно място заемат Шестте изкуства и играта Го. Благородни занимания за конфуцианския учен и аристократ.

Някои странични бележки: Един от потомците на Конфуций от периода Трицарствие е Кун Юн, негов наследник от 12-то поколение. Той е бил управител на областта Бейхай. Бил талантлив градоначалник и съветник на Цао Цао - известен го-играч. Бил е играч на Го. Ниговите двама сина също. За съжаление, Цао Цао, подведен от интриганти, осъдил на смърт Кун Юн и двамата му сина. Другият го-играч от същата епоха е Джугъ Лян, който има интересно прозвище - Кун Мин или Мъдрецът Кун. Колко странно прозвище за даос. "Мен" означава "светлина" в смисъл на "мъдрост", а "Кун" е "пещера". Същото означава и името на Конфуций, Учителют Кун също се е родил в пещера.

Значението на Конфуций и конфуцианството като цяло за историята на играта Го е неоспоримо. В това есе или тост по случая няма място за описване на подробности около историята на Го в Конфуцианската империя. Подробностите са общодостъпни. Но, ако трябва да се определи Световен ден на Го, една достойна кандидатура е 28-ми септември - Рожденният ден на Конфуций.

Честит празник на българските играчи на Го и, по-специално, поздрав за популяризаторите, авторите на статии, функционерите на го-движението и за талантливите ни инструктори.

:)

 
 
* * *