играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something.
Plato


Умните хора говорят когато имат да кажат нещо; глупаците говорят защото трябва да да кажат нещо.
Платон

* * *
 
Weiqiland - Страната на играта Го
Играта Чанги - Духът на Корея
Вейцилогия - Корейски загадки
Автор: Антонио Барра (Antonio Barra)   
Неделя, 03 Юли 2011г. 13:57ч.

janggi

Освен Бадук (повече известна с японското си название „Го”) в Корея играят също така Чанги (janggi, changgi,jangki) – корейски шахмат. Чанги се играе на дъска 9х10 линии (90 пресечни точки). Фигурите са осмоъгълни (или кръгли) дискове, които имат различни размери според силата им. Началното положение на фигурите е представено на диаграмата.

 
Ланкешан: Планината на изгнилата брадва
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Константин Байрактаров   
Понеделник, 07 Май 2012г. 22:44ч.

 

goban

 

В провинция Дзъдзян (Zhejiang), която се намира в Югоизточен Китай, се намира планината Ланкешан (Lankeshan, Rotten-axe Mountain) или Планината на изгнилата брадва. Планината е известна още като Kelanshan, Shishishan и Shiqiaoshan. Названието Ланкешан  е свързано с „Легендата за изгнилата брадва” (Lankeshan ji), която е много популярна сред го-играчите. Тази история за пръв път е описана в "Шу И Джъ" (Shu Yi Zhi) от Жън Фън (Jen Fung), живял в периода на Северните и Южните династии (Nanbei Dinasties, 420-589 г.). Китайска поговорка гласи: "Един ден в рая е равен на 100 земни години"; а историята, илюстрираща това, е следната...

 
Военни стратегии в бизнеса
Публикации - Други загадки (Изследвания)
Автор: Weiqiland.net   
Понеделник, 17 Юни 2013г. 08:08ч.

Go!

На 12.06.2013 г. (сряда) в NewBiz Club - Варна се проведе семинар на тема «Военни стратегии в бизнеса» с лектор Теодор Михайлов, специалист с богат опит във външнотърговските взаимоотношения. През последните 8 години той е в управата на един от най-големите строителни хипермаркети, където управлението на хора заема централно място в цялостния мениджмънт на търговския обект. Неговата страст е историята и смята, че съвременният мениджър има много какво да научи от нея. От години насам се интересува от военни стратегии и тяхното приложение в бизнеса. Негово любимо увлечение е древната игра Го, която обуславя стратегическото мислене на "далекоизточните тигри” - Китай, Япония и Корея, приложено в бизнеса, войната и политиката.

 
Калиграфия, вдъхновена от хайку
Публикации - Поезия и живопис
Автор: Александър Телалим   
Неделя, 19 Юни 2011г. 20:08ч.

Башо

 

Луна или утренний снег...
Любуясь прекрасным, я жил, как хотел.
Вот так и кончаю год.

*

Луна или утринен сняг...
Любувайки се на прекрасното, живях както исках.
Така годината завършвам.

 

Мацуо Башо (1644-1694)

Скъпи приятели! Каня Ви на една особена изложба, посветена на мостовете между различни култури - и на нашия приятeл Йони Лазаров, с който със сигурност щях да рeдактирам тeкста долу, и който много ми липсва.

"Калиграфия, вдъхновена от хайку"
от Александър Телалим,
която ще се открие на 21 юни, вторник, в Народна Библиотека св. Кирил и Методий (до СУ) от 17 до 19 часа.

Обикновено под думата „калиграфия“ се подразбира „красиво писмо“. Преди изобретяване на книгопечатането е било много важно текстът да е четлив, а красотата на изписаното е допълвала основната функция на писмото – запазване и предаване на информация.

 
Семинар по китайски шах (сянци) във Велико Търново
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Георги Иванов   
Четвъртък, 03 Юли 2014г. 10:48ч.

сянци

В събота, 27 юни, 2014 г. в Институт “Конфуций” във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се проведе семинар по китайски шах или сянци с водещи Евелина Керчева и Теодор Недев от Русе (BMST). В семинара се разгледа въпросът за произхода на шахматната игра и разпространението на шахматните варианти на Изток и на Запад. Стана дума и за концептуалните прилики и разлики между шахмат и Го (вейци).

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 48
 
* * *