играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

(A shicho works or doesn't work, but sometimes you don't see it, you don't play it). The possible and the impossible are visible and invisible. What happens is always what you see, what is played.

- There are possible things, impossible things, and things that happen. Sometimes things happen that were impossible.

* * *
 
Чен Туан побеждава императора
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Eva Wong & Co.   
Понеделник, 14 Юни 2010г. 00:15ч.

 

Huashan

Хуашан. На Източния пик е Беседката за игра на шах и вейци.

 

Първият сунски император Тайдзу (927-976 г., упр. 960-976 г., ист. име Джао Кан-ин) искал да укрепи владенията си, строейки крепости в стратегическите точки по цял Китай. Една от тези стратегически точки се е намирала на място в днешна провинция Шанси, близо до град Сиан. В този регион над равнините на Жълтата река се издигат величествени гранитни скали, високи над три хиляди фута. Те се наричат Хуа-шан (Hua-shan) – Великите планини. Това било идеалното място за разполагане на гарнизон. В продължение на много столетия за даосите Хуа-шан била свещена планина, на която върху стръмните й труднопроходими склонове те построили манастири и храмове. Най-известният тогава от мъдреци-отшелници в Хуа-шан бил даоският патриарх Чен Туан (Chen Tuan, 871-989 г.).

 

Император Тайдзу, Северна Сун  Император Тайдзу, Северна Сун (960-1127 г.)

 

Когато сунският император се обърнал към патриарха за съвет относно построяването но крепост в Хуа-шан, Чен Туан се оказал пред дилема. За него било дълг да съхрани неприкосновеността на свещената даоска планина, при което не трябвало да разгневи императора. Чен Туан знаел, че само с доводи няма да може да го разубеди. Обаче пък императорът като благороден човек е бил длъжен да изпълни, каквото и да е дадено от него обещание. И най-вече, за да се добие до уважението на императора, Чен Туан трябвало да го победи в това, което императорът знаел в съвършенство.

 

Cheng TuanДаоския патриарх Чен Туан (871-989 г.)

На Чен Туан му било известно, че сунският император превъзходно играе на Го (вейци) и уважава майсторите в тази игра. Даоският мъдрец решил да рискува. Той поканил императора на партия Го с условието, че ако той спечели, даосите напускат планината, а ако загуби, да даде дума, че в планината няма да разполага войски.

Макар императорът да бил превъзходен играч, Чен Туан бил познавач в гадателството и предугаждал ходовете му. В резултат, императорът признал поражението си и планината Хуа-шан останала  неприкосновена даоска светиня. Императорът бил толкова поразен от дълбоките познания и мъдрост на Чен Туан, че му предложил да го назначи за свой духовен съветник, на което последният вежливо му отказал, с думите, че предпочитал обикновения живот на планински отшелник.

 

Chuqi Ting

Беседката, където се е провела партията между патриарха и императора. Шеговито тя се нарича още Чу-ки Тин (Chuqi Ting) или Беседката на губещия играч.

 

Възхищението на императора към Чен Туан било толкова голямо, че той го наградил с титлата Ши-и (Hsi-i), като „ши” означава „неизмерим”, а „и” – „тайнствен”. По този начин Чен Туан станал Чен Ши-и (Chen Hsi-i), т.е. майстор на неизмеримите и тайнствени знания. Без коментарите му към Идзин (I-ching, Книга на промените) в съвременното разбиране на тази книга би имало много пропуски. Той е написал множество съчинения за тълкуването на циклическите промени и станал основоположник на системата за гадаене по небето Дзу-вей ту-шу (Tzu-wei tu-su), която широко се използва в наши дни. Според преданията, сред учителите на Чен Ши-и били безсмъртните Лю Тънпин (Lu Tung-pin) и Джан Дзъян (Chang Tzu-yang), от които той усвоил сложната наука за закономерностите на промените. Неговият трактат „За възникващите и отиващите в небитието неща” вдъхновил Джоу Дуни (Zhou Dunyí) за създаването на класическия труд Тай-чи ту-шо (Трактат за Тайчи), а Джу Си (Chu Hsi) – за написването на коментарите към този трактат. Благодарение на тези трудове на тези двама талантливи неоконфуцианци Идзин оттогава се счита за най-великото класическо произведение, а мантическите изкуства придобили висок престиж в китайските философски и практико-приложни системи.Източници:
Ева Вонг, Фэншуй, изд. Мосток, М.,1998.
Eva Wong, Feng Shui, Shambala, 1996, pp. 30 – 34

 

Превод от руски, адаптация и корекции:

Константин Байрактаров

 

 
 
* * *