играта Го
* * *

Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме
Uploading...
Please Wait!
Качи SGF-файл

Add file information below
Описание
Дата

Слон ~ Образ ~ Сян
(1 Разглеждат) (1) Гост
  • Страница
  • 1

Тема: Слон ~ Образ ~ Сян

Слон ~ Образ ~ Сян 30 Юли 2009 16:50 #1521

• Lazarov
  • Офлайн
  • Glass-bead Master
  • President of Weiqiland
  • Публикации: 635
По това "как си представяме един слон" - се образува понятието "образ". Така е поне в китайската практика; и слон и образ се изобразяват чрез йероглифа "сян". Първото свързване слон - образ - сян е отразено в легиския трактат "Хан Фей дзъ":

"Рядко хората виждат жив слон (сян), но когато намерят скелета на умрял слон, те се основават на тази гледка, за да си го представят жив. Ето защо всичко, което служи да се създаде една представа или един образ, се нарича сян."
Orbis terrarum est speculum Ludi. Земният свят е огледало на Играта.

Отг:Слон ~ Образ ~ Сян 30 Юли 2009 17:26 #1522

• TenThousand
  • Офлайн
  • Gold Boarder
  • Публикации: 210
По една кост на слона - си представяли целия слон...

Ако не се лъжа, създателят на класификацията на животните, Ламарк, е правил същото! Нещо от рода на корелативна зоология, анатомия...

Отг:Слон ~ Образ ~ Сян 30 Юли 2009 17:37 #1523

• Lazarov
  • Офлайн
  • Glass-bead Master
  • President of Weiqiland
За класификациите
www.zoomania.org/Vsichko-ostanalo/Zoolog...KA-KLASIFIKACIQ.html

Древногръцкият философ Аристотел прави първия опит за класифициране на животните. Нему са били известни 520 вида животни. Той ги разделя на животни с кръв, които отговарят на днешните гръбначни животни, и животни без кръв, които отговарят на безгръбначните животни. Аристотел разделя първата група на пет, а втората на четири „висши родове". Други опити за класификация има едва в 17-то столетие. Шведският ботаник Линей в 1735 г. описва всичките известни до негово време растения и животни. Той не допринася нещо повече за общата класификация на животните. Заслугата на Линей се състои в това, че той уточнява понятието вид и въвежда бинерната номенклатура. Съществен напредък в класификацията е системата на Ламарк. Тя може да се смята за начало на съвременната класификация. Ламарк разделя животните на безгръбначни и гръбначни. Безгръбначните животни разделя на 10 класа. Неговата система е много по-правилна от системата на Линей в разпределението на безгръбначните животни. Много съществено е това, че Ламарк обединява 14-те класа животни в 6 степени според степента на тяхната организация. Според него всяка степен отразява етап в развитието на животните. Класификацията на Кювие е значително по-добра. Той увеличава класовете на безгръбначните животни и създава големи групировки, които по-късно наричат типове. Кювие обаче като привърженик на постоянството на видовете разглежда своите типове като независими планове на организация, между които няма и не е имало връзка. Основите на днешната обща естествена класификация се поставят след Дарвин. Клаус в 1868 година разделя животните на 8, а по-късно . та 9 типа. Днес животните се разделят на 12 типа

Отг:Слон ~ Образ ~ Сян 13 Дек 2009 22:13 #1949

• TenThousand
  • Офлайн
  • Gold Boarder
  • Публикации: 210
Опитай се да застанеш в ъгъла на стаята и "да не мислиш за бял слон"!

Отг:Слон ~ Образ ~ Сян 17 Дек 2009 13:31 #1957

• Alex Man_D
  • Офлайн
  • Senior Boarder
  • Публикации: 68
Може би "този слон за който мисля" не е същия, защото съм виждал друга кост, т.е. зъб от друг слон. Представата която се опитвам, да си създам е като "някакъв" слон, т.е. фигура на нещо, което някой е виждал, но аз не съм, затова мисля ли мисля.

А това е една картинка на слон.
xian.jpg
Прикрепени файлове:
  • Прикрепен файл Този файл е видим само за регистрирани потребители !

Отг:Слон ~ Образ ~ Сян 17 Дек 2009 21:10 #1959

• Lazarov
  • Офлайн
  • Glass-bead Master
  • President of Weiqiland
О, Слонът моя приятел!

• Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.51 секунди

* * *