играта Го
* * *

Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме
Uploading...
Please Wait!
Качи SGF-файл

Add file information below
Описание
Дата

Масичка за Го в парка
(1 Разглеждат) (1) Гост
  • Страница
  • 1

Тема: Масичка за Го в парка

Масичка за Го в парка 05 Апр 2010 14:56 #2239

• archonix
  • Офлайн
  • Junior Boarder
  • Публикации: 26
В книгата на Шан Са "Момичето което играеше Го"
се споменава за "Площада на хилядите ветрове",
където хората се събирали за да играят Го.

линк към цитата във форума

...по повод на тази история, в един парк възникна
мисълта, че би било много хубаво ако и в България има
масички за Го, които да стоят на открито, може би в някой
парк и когато времето е хубаво, да може Го играчите да се
събират и да играят на тях.

Как ви се струва идеята?

Re:Масичка за Го в парка 05 Апр 2010 15:31 #2240

• Bayraktarov
  • Офлайн
  • Administrator
  • Магистър Го
  • Публикации: 694
Пред Народния театър в София има шахматни масички, подобни има в централния парк във В. Търново... Би било чудесно да има и подобни масички за Го. Играчите трябва само да си носят пуловете.

Дори може да има и подобни бронзови статуи като тези в парка на град Фенхуан, пров. Хунан, Китай.

http://3.bp.blogspot.com/_S5dFdpF6xm0/So29Gl6tueI/AAAAAAAAAPs/XMcBKVJpaog/s400/Chess_players_Wash_DC

Може да има и шахматни скулптури като тези играчи (Lloyd Lillie) във Вашингтон, САЩ. Може да се направи в някой парк нещо като кът за логически игри със статуи и мраморни дъски... Би било чудесно. Мисля, че това би могло да се реализира някога.
Primum edere, deinde filosophari.

Отг:Re:Масичка за Го в парка 06 Апр 2010 00:20 #2244

• archonix
  • Офлайн
  • Junior Boarder
Това е идеята, винаги да имаш гобан на разположение и да е достатъчно
да донесеш само камъни. Освен това подобно място за срещи ще
популяризира Го.

Ето още един вариант

Но за на открито, лично аз бих предпочел гранитни маси

Отг: Re:Масичка за Го в парка 07 Апр 2010 11:38 #2246

• shanshui
  • Офлайн
  • Fresh Boarder
  • Публикации: 14
Аз също подкрепям идеята за маси на открито - това е в духа на новото време - Го да стане популярно сред хората. Ако има маси на открито, все някой ще играе там, а това ще събуди интерес, ще поиска да играе още някой и т.н.

Само не знам защо трябва да чакаме "да се реализира някога".
Предлагам да се активизираме и да пробваме да го направим още това лято !

Re:Масичка за Го в парка 07 Апр 2010 15:20 #2251

• Bayraktarov
  • Офлайн
  • Administrator
  • Магистър Го
Само не знам защо трябва да чакаме "да се реализира някога".
Предлагам да се активизираме и да пробваме да го направим още това лято !

Който може да го реализира, нека го реализира. Вие направете това в София, а аз ще чакам да видя това. И може да го дочакам.

Сговорна дружина планина повдига!
Пробвайте се!
Успех!

Отг:Re:Масичка за Го в парка 09 Апр 2010 21:09 #2258

• poornima
  • Офлайн
  • Fresh Boarder
  • Публикации: 2
Здравейте!

Подкрепям, че заедно бихме могли да успеем да направим такова Го място още това лято. както знаем, в момента нямаме 'наше' помещение и подобно Го пространство на открито би решило този проблем поне за топлите (4-5-6) месеци.

Първоначалната идея беше да се обърнем към Японското посолство (може и корейско, китайско или друго) за финансова подкрепа и към столична община за разрешение за изграждане на го пространството и определяне на такова място.

В тази връзка всяка идея, предложение и готовност за действие са повече от добре дошли!

В този начален етап имаме нужда от:

- предложения за контакти с хора от японското посолство, които биха ни съдействали
- хора, които биха участвали в оформянето на двата текста - до посолството и до общината
- предложения за места, където бихме могли да го направим
- предложения за дизайн, материали, от които да го направим и т.н.

Кой има желание да се включи в някоя или във всички тези (или други, предложение от него/нея) дейности?
Лили

Re:Масичка за Го в парка 10 Апр 2010 00:35 #2259

• Bayraktarov
  • Офлайн
  • Administrator
  • Магистър Го
Ако е проект, то трябва да има предварителни наблюдения и данни, че ще се развива... хм... да кажем, "успешно" - за да се убедят инвеститорите. Масички се правят, за да дойдат хора и да играят. Затова първо може да се експериментира в парка като се занесе обикновен гобан и двама играят; нека един от страни прави снимки (клипче). Да се види колко хора ще се заинтересуват; нека има снимков материал. Да не говорим, че тези, които се заинтересуват, могат да дадат още идеи, как това да се придвижи напред.

Една хрумване, върху свободните шахматни масички пред Народния театър сложете го-дъски (те са достатъчно големи) и импровизирайте клубче на открито. Направете същото след това и на друго място, друг парк. Така ще се почувства, че има го-движение.

И така, смятам, че в началния етап първо трябва да бъдете инициативни на самото място.

Отг:Re:Масичка за Го в парка 10 Апр 2010 00:47 #2260

• poornima
  • Офлайн
  • Fresh Boarder
  • Публикации: 2
Благодаря за интересната идея! Защо не - бихме могли да направим подобно проучване на нагласите, ще повече, че визуалните материали са особено въздействащи и биха били убедителни при кандидатстването.

В такъв случай нека добавим и още една точка към горните:
- някой, който има опитност и готовност за снимане и обработване на кратки филмчета

Отг:Re:Масичка за Го в парка 10 Апр 2010 23:36 #2269

• dunyata
  • Офлайн
  • Fresh Boarder
  • Публикации: 13
Едно от най-добрите места за игра в София е паркът зад паметника на Червената армия. Лично аз бих се спрял на него (или на подобен на него), защото има следните предимства:

- отговаря на изискванията да е открито пространство, освен това е доста просторно и има място да се направи такава инсталация, без да се пречи на минувачите
- комуникативно е, в самия център, с лесен достъп от различни страни
- средищна точка е за много млади хора (и някои от тях дори са умни), които са част от различни младежки субкултури и би трабвало да са толерантни към появата на нови занимания в парка (поне преди 10 години беше така)

Не съм специалист да кажа кой е най-подходящият материал за масичките. На мястото на инициаторите бих обмислил няколко варианта: метал, дърво, гранит или мрамор. Бих изчислил колко приблизително ще струва едно такова начинание на японското посолство, за да имам готовност да им представя план от "а" до "я".

Със сигурност бих акцентирал на бъдещите резултати, особено в категорията "устойчивост". Например, че може да се провежда ежегоден турнир на открито под патронажа на японското посолство (а това дава перспектива за популяризиране на японската култура), че на всички масички отстрани може да има табелки, за да се знае кой е финансирал проекта, че медиите ще отразят откриването на обекта и ще рекламират играта Го като част от японското културно присъствие у нас...

И разбира се, бих се обадил в посолството, за да си уредя среща в приемното им време:
www.bg.emb-japan.go.jp/bg/embassy/index.html

Отг:Масичка за Го в парка 16 Апр 2010 14:04 #2279

• stela35
  • Офлайн
  • Fresh Boarder
  • Публикации: 16
Надявам се този проект все пак да се осъществи. Ако това стане в София и събитието се отрази в медиите, вероятно ще се включат и други градове...като Варна например.

Re:Отг:Re:Масичка за Го в парка 17 Апр 2010 17:26 #2281

• Bayraktarov
  • Офлайн
  • Administrator
  • Магистър Го
poornima писал(а):

В този начален етап имаме нужда от:

Към изреденото може да се добави и:

- инженер по паркостроене, това е компетентно лице, което може да каже още по същество;

- художник-скулптор, специалист по съответните материали (мрамор, гранит, дърво), който да ви изработи масичките; може същото да свърши и майстор по изработка на надгробни каменни плочи;

Отг:Масичка за Го в парка 18 Апр 2010 20:34 #2282

• archonix
  • Офлайн
  • Junior Boarder
Аз съм доброволец за игри на открито през уикенда.
Ако има още един, може да проверим как ще се приеме
нахлуването ни зад паметника на Червената армия

Отг:Масичка за Го в парка 22 Апр 2010 21:05 #2285

• shanshui
  • Офлайн
  • Fresh Boarder
  • Публикации: 14
Ако е хубаво времето, аз може и да успея да се включа
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 2.01 секунди

* * *