играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

(A shicho works or doesn't work, but sometimes you don't see it, you don't play it). The possible and the impossible are visible and invisible. What happens is always what you see, what is played.

- There are possible things, impossible things, and things that happen. Sometimes things happen that were impossible.

* * *
 
Чанг Бого. Императорът на морето
Публикации - Киносалон
Автор: Мартин Тошев   
Неделя, 24 Април 2011г. 17:12ч.

Emperor of the Sea, 2005

Почитателите на корейските филми, както и интересуващите се от историята на Корея, могат да се потопят в атмосферата на сериала "Императора на морето" (Emperor of the sea - 2005, S. Korea). Сериалът се основава на едноименния роман на Чои Ин Хо, посветен на живота на прочутия Чанг Бого (?~846), който господства из водите на Източна Азия в епохата на обединеното царство Шила (661-935 г.). Чанг Бого е обикновено селско момче, което един ден решава да избяга от дома си и да се отправи на пътешествие по света в търсене на прключения.

В Китай по времето на династия Тан (618-907 г.) той попада в робство, където го обучават за гладиаторски боеве. Благодарение на силната си воля и на острия си ум, той успява от безправен и безотечествен роб да се превърне в успешен морски търговец, който блестящо се справя с изпълнилите водните простори пирати и става действително властелин на морето. Този обширен епос предлага приключения, мъжество и кураж, властолюбие, корист и интриги, а също и любов, съперничество и предателство, представени в 51 серии.

play baduk

В този исторически сериал действието се развива през IX в. в кралство Шила (някъде 820-30г.). Това е време на разцвет на морската търговията в Азия, благодарение на корейските корабостройтели, които научават японците как да стоят кораби за дълги плавания; корейците намират реализация в Китай и много от тях заемат ключови и високи постове в там.

play_baduk

Главният герой Чанг Бого (Jang Bogo) е капитан на пиратски кораб, който също се изявява като успешен търговец с амбицията да стане най-влиятелен в град Янгджоу, и дори да надмине китайските си конкуренти. Разбира се, той трябва да се бори и с други групи търговци, който искат същото.. Главният герой става най-големия търговец на Азия и той лично спомага за възкачването на престола на кралете на Шила. Прозвището на Чанг Бого е "имперотор на морето" (Haeshin, чете се Хешин).

stones

Всичко това идва от стара китайска легенда за друг търговец, който е качил на трона на Китай император и е станал също легенда, но не такава като корейския търговец, защото той все пак отваря вратите на Корея за Азия, както към Запад, така и към Изток (т.е. към Япония). Частите на името на Чанг Бого означават, както следва: "чанг" - давам, "бо" - пазя и "го" - високо. Преди това той е бил роб и се е казвал Кунг-бок, но успява да се освободи и израствайки бива назначен на висока длъжност и получава новото си име.

В наши дни една от южнокорейски подводници е кръстена на неговото име - 'Admiral Chang Bogo'. Кадрите с Го (Бадук) са от 16-ти епизод и на тях е И До-хьонг (Господаря И), противник на Чанг Бого и виновник за смъртта на бащата му.

 
 
* * *