играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Прежде убо словене неймъаху письменъ, ну чертами и резами гадааху погани сущи и римскими и гречьскъіми письмены нядахя са писати словенскя речь без оустроенна”

Черноризец Храбр

* * *
 
Празник на Китайската култура във ВТУ
Публикации - Събитиен хоризонт
Неделя, 20 Май 2012г. 23:33ч.

вту

Чаена церемония, демонстрация на тай-чи, танц с ветрила, живопис, изложби, китайска калиграфия и кухня, играта вейци (Го), песни, изработване на фигури от хартия (дзиен джъ) и китайски възли за щастие, презентации и много положително настроение. Това включва програмата за Празника на китайската култура, който бе отбелязан на 19.05.2012 г. в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Събитието бе уважено от Юен Дзи Ган, втори секретар на посолството на Китайската народна република, завеждащ отдел „Образование”. „Днес съм изключително щастлив да бъда ваш гост. В последните години работата с китайския език във вашия университет претърпя огромно развитие. През март университетът получи разрешение за разкриването на институт „Конфуций”, който е вторият в България след този в Софийския университет. Миналата година беше година на обмен между младежите от  Китай и тези в Европейския съюз. С това се отваря нова страница за културния обмен между нас”, заяви Юен Дзи Ган. На китайски език ректорът на ВТУ проф. дпн Пламен Легкоступ започна официалното си слово, с което поздрави всички гости, преподаватели и студенти днес.

Празникът на китайската култура се организира в рамките на Майските дни на Филологическия факултет при търновската алма матер. Студентите, изучаващи китайски в университета, показаха на посетителите как се изрязват фигури от хартия. Те пресътвориха за желаещите йероглифа за двойно щастие, който се подарява на сватби и други щастливи събития. Изложба на ветрила дообогати образа на Китай, който се постараха на представят младежите.

Празник на китайската култура

Петя Дамянова и Елица Миланова пък потопиха публиката в изкуството на китайската чаена церемония. „Много малко хора знаят, че първата вода от чая не се пие от китайците. С нея се измиват приборите, които се използват за церемонията. Другото е, че чаят буквално се сърба при дегустация. По този начин се усеща по-силно неговият вкус. Това питие се е превърнало в традиционно за китайците. Символизира хармонията с природата, която е изключително важна за тази нация”, сподели студентката Елица Миланова. Тя, заедно със своята колежка Петя Дамянова, демонстрираха как се запарва чаят, как се подготвят необходимите прибори и как се дегустира питието.

Празник на китайската култура

Във фоайето на университета бе представена и фотографска изложба, отново дело на студентите. Тя включва снимки от техни посещения в Китай. В аулата на университета посетителите се запознаха още с демонстрация на играта Го, с помощта на инструкциите на двамата майстори от Свищов - К. Байрактаров и С. Павлов, дошли специално за празника на китайската култура във Велико Търново.

Гостите и домакините успяха да опитат и традиционна китайска кухня – пролетни рулца, ориз със зеленчуци и китайски спагети. Жасминовият чай пък стопли сетивата на всички, посетили събитието в дъждовния съботен ден.

 

Източници:

Карова О., ВТУ отбеляза Празника на китайската култура, Общинско радио Велико Търново, 19.05.2012

Димитрова З., Студенти по китайски показаха богатството на културата, която изучават, в. "Борба", бр. 96, 21.05.2012

 
 
* * *