играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.

Confucius


Избери си работа, която обичаш, и ще излезе така, че няма да работиш и ден през живота си.

Конфуций

* * *
 
Втори Институт "Конфуций" в България
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Veliko-Tarnovo.net   
Петък, 12 Октомври 2012г. 19:23ч.

Иститут Конфуций ВТУ

С тържествена церемония на 10.10.2012 г. в Пети корпус на Великотърновския университет бе открит институтът "Конфуций". Той е 359-ият в света е едва втори такъв в България.

Институтът е образователна организация насочена към разпространяване на китайски език, задълбочаване на познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развиване на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничеството между КНР и държавите по света. Проектът за създаването на Института е на Държавната организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина Ханбан и на Великотърновския университет в партньорство с Университета по геонауки в Ухан.

Сред многото официални гости на церемонията бяха посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу, проф. Александър Алексиев и проф. Гу, директори на Институт „Конфуций“ в София, делегация от Университета по геонауки в Ухан начело с зам.-ректора проф. Тан Хуеймин, Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара, зам.-областният управител Любомира Попова, зам.-кметът на В. Търново Ганчо Карабджаков и др.

„Самият Конфуций е казал, че и най-дългият път започва от една малка крачка. Тук през 1993 г. аудиториите на ВТУ за пръв път бяха огласени от китайска реч и това бе първата крачка“, заяви в словото си ректорът проф. Пламен Легкоступ и благодари на правителството на Китай, както и на посолството на тази страна у нас.

Китайски език във Великотърновския университет се изучава в специалност Приложна лингвистика и в специалност Български език и източен език към катедра „Класически и източни езици и култури“. В момента в него се обучават 45 студенти по китайски език, а 11 са на специализации в Китайската народна република. Във Великотърновския университет работи и Център за китайски език и култура, в който има богат фонд научна и художествена литература, речници, справочници, специализирани и периодични издания.

„През 2006 г. бях в България на откриването на първия тук институт „Конфуций“, щастлив съм лично да открия втория в красив град като Велико Търново. Такива има вече в 108 държави“, заяви в приветствието си посланик Гуо Йеджоу, преди да пожелае успешна работа.

От днес В. Търново става част от света „Конфуций“, каза в речта си зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Виктор Азманов пък подари на проф. Легкоступ плакет за принос в развитието на българо-китайските отношения, а на института пано с ръчно извезан тигър – символ на мощ.

Директорът от българска страна Искра Мандова добави, че очаква голям интерес към института и бърз старт на групите. До момента от централата на института в Пекин са превели 150 000 щатски долара за създаването на тук. По нататък финансирането ще бъде разделено наполовина от собствени средства и от централата. Всеки момент трябва да пристигнат 3000 тома научна и художествена литература, информира още тя.

В края на церемонията официалните гости тържествено откриха табелата на Институт „Конфуций“, а за публиката имаше музикални изпълнения и демонстрации по у-шу.

 

Източник: Официалният сайт на Велико Търново

 

 
 
* * *