играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Without friends no one would choose to live, though he had all other goods.
Aristotle


Без приятели, никой не би избрал да живее, въпреки, че има всички други блага.
Аристотел

* * *
 
Демонстрация на играта Го в Старата столица
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 02 Юли 2011г. 10:09ч.

пресконференция

На 26.06.2011 г. от 13.00 ч. в пресклуба на БТА във Велико Търново се проведе презентация на играта Го. Магдалена Младенова разказа за същността и историята на играта и проведе сеанс на едновременна игра с желаещи. Магдалена е на 15 години и е победител в последните два републикански турнира. Тя изучава играта около четири години и вече е участвала като представител на България на световни шампионати в Китай и Корея. Организаторът на сесията Огнян Захариев сподели, че играта Го  е подходяща за всички възрасти, развива мисловния процес, творческото начало и помага на общуването. По думите му целта е да се популяризира играта в Старата столица, като началото е поставено в Дните на японската култура там. Играта се появила в Древен Китай преди около 3000 години и е част от традициите на страните от Далекоизточна Азия. Той припомни, че в Китай играта е включена в учебните програми, с което тя се явява част от цялостния учебно-възпитателен процес. 

демо

Маги разясни на проявилите интерес великотърновци, сред които имаше и малчугани, основните правила и цели, след което проведе няколко спаринга с участниците, за да могат реално да придобият представа какво точно е Го. Действието в древната игра се развива на дъска от 19 хоризонтални и 19 вертикални линии. Всеки един от двамата участници се стреми да завладее колкото се може повече територия. Го се играе с бели и черни пулове, които са с еднаква стойност в началото, но могат да имат различна роля и значение в края на играта. Завземането на територия може да стане както по мирен път, така и с агресивна стратегия и провеждане на битки, в това число с пленяване на пулове, което се случва, ако една от фигурите бъде оградена от четирите страни от тези на противника.

демо

Предполага се, че създателите на играта са планували чрез нея стратегии за завладяване на територии при войни: "...Всеки един военачалник има по 180 войници и целта му е с тях да завладее повече територия или да плени повече противникови войници. Всеки войник се поставя по веднъж на таблото и стои, докато не бъде превзет и махнат или защитен от своите. Играта започват черните и победител става този, който има повече завладяна територия и пленници. Ходовете се разиграват в 361 пресечни точки (19х19), за разлика от шаха, където фигурите се местят в 64 квадрата", обясни накратко правилата Огнян Захариев, бивш състезател по шахмат, математик и програмист, а от три години Го-активист.

демо

В България ГО се играе от около десетина години, споделиха Магдалена и Огнян. Двамата обаче се надяват с подобни прояви да популяризират древната игра. “В съседните държави ГО се играе от около 50 години. Аз съм сигурна обаче, че в най-скоро време можем да настигнем Румъния и Сърбия, тъй като интерес към играта има”, каза още Маги.

Следващото събитие, в което ще участва Маги е на 2.07.2011 (днес) във Варна, където ще представи играта в Математематическа гимназия "Д-р Петър Берон". Очакваме поредния репортаж!

 

Източници: Север.бг, Янтра Днес, RegNews.net, iNews.bg, Fokus Sport, в. Борба, Стражица News

 
 
* * *