играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Въображението често ще ни пренася в светове, който никога не са съществували. Но без него ние никъде не бихме попаднали.

Карл Сейгън

 

Воображение будет часто переносить нас к мирам, которых никогда не было. Но без этого мы никуда не попадём.

Карл Саган

* * *
 
В лекция обясниха правилата на играта Го
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Олга Карова   
Събота, 22 Септември 2012г. 17:32ч.

Оги Захариев - играта Го

Лекция, разясняваща основните принципи на китайската игра Го организираха тази сутрин в Регионалния пресклуб на Българската телеграфна агенция Огнян Захариев и Валерия Генчева. И двамата са запалени по логическото занимание, създадено приблизително преди 4 300 години и често сравнявано с шаха.

„Приликите са, че имаш тактика и стратегия в двете игри. За разлика от шаха обаче, тук имаме територия и който има повече територия, той печели. В Го нямаш определени фигури с определено значение. При тази игра всяко камъче на дъската може да бъде цар и пешка по едно и също време. За разлика от шаха, където се започва с белите, тук стартираме с черните. При Го мястото на фигурите е на пресечните линии на дъската. Камък, който веднъж е поставен на дъската, може да се отстрани само ако е обграден от всички страни.  Който събере повече камъчета, той печели. В повечето случаи разликата между единия и другия играч е близка. Правилата са изключително прости и са се запазили такива през всичките тези години”, коментира за Общинската информационна агенция Валерия Генчева.

Основният проблем, свързан с играта Го и нейното популяризиране, е цената на комплекта. Друг момент, който затруднява играчите, е тежестта на дъската и камъните, добавиха Огнян и Валерия. Те споделиха, че през декември месец предстои провеждането на  Шестото издание на "Го е игра за силни характери" във Велико Търново.
 
Олга Карова

 

Източник: Общинско радио Велико Търново, 21.09.2012

 

 
 
* * *