играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Silence is a true friend who never betrays.
Confucius
Мълчанието е верен приятел, който никога няма да те предаде.
Конфуций
* * *
 
Декемврийски ученически турнири по проекта Портокалова къща “Озарение”
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Weiqiland.net   
Четвъртък, 24 Декември 2009г. 19:39ч.

следтурнирна снимка

 

Като завършителни мероприятия на Шах-Го клуб “Мандарин” към проекта за извънкласни дейности Портокалова къща “Озарение" (Свищов) са проведените на 16-ти, 18-ти и 21-ви декември турнири по Го и го-моку (5-в-линия) в СОУ “Николай Катранов” – гр. Свищов. В тях взеха участие ученици от IV, V и VII класове. Организатор на турнирите е ръководителят на Клуба – Константин Байрактаров, а съдия е клубният инструктор Йони Лазаров. Основно в заниманията на Клуба се акцентира върху тактика (дъска 9х9) и стратегия (дъска 13х13).

 


К. Байрактаров след учебна партия с Т. Тодоров

К. Байрактаров след учебна партия 13х13 с четвъртокласника Тодор Тодоров.

 

Проведeните турнири са на дъски 9х9, което позволява равен старт за участие, както на записалите се още през октомври 2008, така и за новодошлите в начало на учебната 2009/2010.

 

играчи

Първата ситуация "секи" (взаимно съсъсществуване при ненападение), в която попадат и откриват сами новите играчи.

 

На 16.12.2009 г. на турнира по Го дойдоха осем играчи. К. Байрактаров представи Йони Лазаров пред новите играчи, на които той им предстоеше да бъде съдия. Според броя на победите в крайното класиране четвъртокласникът Светослав Дичков взе първото място със 7 победи, следван от неговия съученик Мартин Емилов (6), а на трето място е седмокласникът Иван Иванов (5). Останалите се наредиха, както следва: Любомир Лютов (4), Тодор Тодоров (3), Илиян Борисов (2), Християн Христов (1) и Момчил Йорданов (0). Играчите останаха доволни и предложиха оставащите последни занятия също да се проведат под формата на турнири.

 

Константин Байрактаров посреща директора

Константин Байрактаров посреща Генади Иванов - директор на СОУ "Николай Катранов"-Свищов.

 

 

Йони Лазаров запознава директора с принципите на Го

Йони Лазаров запознава директора с принципите на Го.

 

Г-н Генади Иванов благодари на Й. Лазаров за чудесната игра.

Г-н Генади Иванов благодари на Й. Лазаров за чудесната игра.

 

На 18.12.2009 г. за турнир по го-моку дойдоха четири играчи. Мероприятието бе уважено от директора на училището Генади Иванов, който дойде по покана на К. Байрактаров. Директорът пожела на младите играчи да станат по-добри след време от учителите си и да дават на свой ред принос за развитието на играта Го. Йони Лазаров представи играта Го пред директора и онагледи чрез заграждането на територия и вземането на противникови камъни с принципите на създаващата и присвояващата икономика.

 

Директорът пожелава успешна игра на учениците

Директорът пожелава успешна игра на учениците.

 

Йони Лазаров наблюдава игрите

Йони Лазаров следи протичането на игрите.

 

Г-н Иванов обяви начало на турнира и пожела на всички успешна игра. Крайното класиране е в следния ред: 1-во място - Иван Иванов, 2-ро – Любомир Лютов, 3-то Мартин Емилов и 4-то – Тодор Тодоров. Турнирът се проведе за сравнително кратко време, след което се продължи със занятия по Го на дъска 13х13, в което се включиха закъснелите за турнира по го-моку.

 

турнирът тече

Константин Байрактаров е винаги насреща. {#emotions_dlg.smile}

 

На 21.12.2009 се проведе Коледният турнир по Го. В него взеха участие шестима играчи. Шампионът е Светослав Дичков с 5 победи, следван от Любомир Лютов (3), Иван Иванов (3), Илиян Борисов (4), Момчил Йорданов (2) и Мартин Емилов (2). При играчи с равен брой победи мястото им се определя в зависимост от това, кой кого е победил в турнирната им партия. За турнирите Иван Иванов сподели: “Към турнирите имаше голям интерес от страна на участващите в него. Равностойни противници и безпристрастни съдии. Беше ми интересно да видя стратегията на всеки един от играчите и да установя своето собствено ниво”.

Наградите за турнирите са осигурени от Йони Лазаров и включват японски сувенири, DVD-дискове на образователна тематика, буклети с правилата на Го на български, дъски за Го 9х9 и др. С пожелания за Весели празници и щастлива Нова година приключи последното занятие по проекта Портокалова къща “Озарение”!

 
 
* * *