играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Самата аз виждам в играта на Го твърде много съответствия със самия процес на живеене и я използвам, за да възпитавам чрез нея своето отношение към живота, както и да подобрявам визията си за това как действително стоят нещата...

Лейди Игнеса

* * *
 
Варна на Пътя на коприната
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 19 Юни 2011г. 19:55ч.

Варна е първа спирка на интернационалния проект „Пътя на коприната – пътища на диалога”. Екипът гостува в града между 7 и 11 юни, след което отпътува за Истанбул, за да участва в Дните на междукултурния диалог, които се провеждат на площад Таксим. Керванът изгради на входа на Морската градина свой лагер, състоящ се от българска и монголска юрта, както и тибетска палатка, които са места за артистични изяви и обмен на информация.

Интернационалният музикален състав на „Пътя на коприната” изнесе концерти на открито на сцена „Раковина”. Към него се присъединиха Страцимир Павлов и Николай Докторов от Варна. А изпълнител от монголски произход впечатли не само с традиционната си ушанка, но и с неземния си глас, който заместваше чудесно огромен набор от естествени инструменти и синтезатори. Импровизациите му бяха уникални. В лагера на кервана се проведоха арт ателиета за деца и спонтанни творчески изяви, а художници от Варна изобразяваха Пътя на коприната в картини.  Имаше и артистична калиграфия с китайски и санскритски йероглифи и изписването им от владеещи езика за осмелилите се да ги получат върху дланите и китките си.

В акцията „1001 лица на пътя на коприната” варненци и гостите на града имаха възможността да отправят видео послание към народите, на които ще гостува кервана. В мероприятията „1001 Таланта на пътя на коприната” взеха участие хора с необикновени творчески, занаятчийски и артистични умения, които да покажат своите способности пред публика. В тази част на програмата се проведе и демонстрация на играта Го, ръководена от Цветомир Върбанов и с участие на местни ентусиасти. Демонстрацията премина при подчертан интерес от страна на варненци, понеже подобно представяне се правеше за първи път в града и внесе интересен акцент – древната игра от другия край на Пътя на Коприната е стигнала своя път и намерила почва край бреговете на Евксинския Понт.

Керванът от художници, музиканти и спортисти продължава по новия път на коприната от Германия до Китай, носейки послание за ползотворен и вдъхновяващ диалог между култури и континенти, изграден на основата на взаимно уважение и толерантност. Негови спирки са градове с богат културен живот, в които да внася допълнително оживление със своята многообразна програма от концерти, творчески ателиета и спортни прояви.

 
 
* * *