играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Only the dead have seen the end of war.
Plato


Само мъртвият е виждал края на войната.
Платон

* * *
 
България на турнирите по Го и Шоги в Австрия
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 04 Май 2008г. 19:01ч.
През 2007 от 14 до 28 юли в австрийския град Вилах се проведе Европейски Го Конгрес, на който като официален представител на България участваше Йони Лазаров, президент на Българска Го Асоциация. Той е имал и други две участия преди това на конгресите през 1998 в Румъния и през 2005 – в Унгария, Прага. Вилах е симпатично градче, подобно на нашите Велико Търново и Габрово. На Евро-Го Конгреса участниците наброяваха към 900, почти от целия свят. Европейският Го Конгрес е най-големият европейски форум за Го. Във Вилах Йони Лазаров се срещна с приятелите на Българска Го Асоциация - Дмитрис Реджинос от Кипър, Ибадат Мамадов - президент на Азербайджанската Го Асоциация, Франсис Роудс - почетен представител от Великобритания, Йодрон Милан от Словакия, Нгуен Куонг от Люксембург, Мерайн де Йонг от Холандия, познати от Русия , Украйна и други. Повечето от тях Йони Лазаров познава покрай участията си на международните шампионати в Япония и Корея от 2006 г.

На Евро-Го Конгреса Йони Лазаров се представи на уикенд-турнир по Го, на който при 364 участника България се класира на 186 място, което е добър резултат за нашата страна. Отделно бе проведен и Европейски Го Шампионат, на който Русия затвърди позициите си в Го с Иля Шикшин и Александър Динерщейн, които заеха първото и второто място. Освен Го във Вилах бе представен и японския шах – шоги. Йони Лазаров взе участие в приятелски турнир по шоги, на който присъстваха едни от най-добрите шогисти в Европа, за които достойното представянето на Йони Лазаров бе голяма изненада като резултат. Свищовецът се нареди на второ място и така България се сдоби с престиж и уважение в света на европейското шоги. Й. Лазаров отчете единствена загуба в партията си с Герт Шнайдер (5 дан), многократен шампион на Австрия. На турнира участваха известни играчи като Аренд ван Оостин (4 дан) и Тони Аткинс, президентът на Европейската Го Федерация. На Й. Лазаров бе присъден 2 дан за уменията му в шоги.

Този успех се обяснява с многогодишните интереси на Й. Лазаров към шоги, а също и поради това, че той е шахматен майстор. В България до момента са проведени четири турнира по шоги в Свищов, на два от които той е победител. Първото представяне на шоги в България бе през май 2001 г. в Деня на японската култура в Свищов, на който още тогава японските гости не скриха изненадата си от силата на игра на Й. Лазаров. Във връзка с представянето на Й. Лазаров във Вилах от Белоруската Шоги Асоциация последваха положителни коментари и поздравления: “Г-н Лазаров се е срещнал са едни от най-силните шогисти в Европа, затова показаният от него резултат е несъмнен успех. Успехът на българският играч говори, че България има потенциала да заеме лидерски позиции в европейското шоги”.

Последното, което остава запомнящо се от Вилах, е лекцията по Го, изнесена от професионалистката Чизу Кобаяши, която е 5-ти профи-дан. В Кобаяши-сенсеи има особен магнетизъм, които не те оставя равнодушен към нейните думи. Лекцията й беше пропита с много топлота, мекота и чувство за хумор. – разказва Й. Лазаров. Един професионалист по Го трябва да притежава много качества, а не само да владее технически прийоми. Един играч, за да стане професионалист, трябва преди всичко да култивира в себе си високи нравствени качества и да развива естетическите си възприятия. Тази година Чизу Кобаяши ще посети страната ни по покана на Българска Го Асоциация, а следващият Европейски Го Конгрес ще бъде другата година в Швеция.

 
 
* * *