играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

"Скърцането на помпата звучи също толкова значимо, колкото музиката на небесните сфери"     

Торо

* * *
 
Семинар по Го на Беглика фест'2012
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Weiqiland.net   
Сряда, 15 Август 2012г. 14:25ч.

Заповядайте на го-семинар, който е част от програмата на Беглика-фест 17-18-19 август 2012. Подробности как да стигнете до мястото на картата по суша и вода, ще откриете на сайта на Беглика фест 2012. Следват подробности за семинара.

Го е една от най- древните логически игри в света – предполага се, че нейната възраст е между 3 и 5 хиляди години. В сравнение с други стратегически игри Го е уникална с това, че способства за хармоничното развитие на човека, като въздейства положително едновременно върху образното, математическото, логическото, абстрактното и интуитивното мислене. Любопитен е фактът, че поради комплексността на играта, както и поради необходимостта от съчетаване на логически и интуитивни умения, за разлика от други стратегически игри (като шаха например), към момента няма разработена компютърна програма, която да може да побеждава на Го човека.

Идеята на семинара по Го не е само да бъдат представени правилата на играта, но и да попрактикуваме духа й - всяка партия започва с определени ритуали, демонстриращи уважение към опонента (който не е противник!). Макар целта й да е победа, древните майстори учат, че понякога загубилият е победител, ако успее да осъзнае слабостите, които са го довели до загубата (твърде алчни ходове или пък напротив - твърде страхлива стратегия, твърде..), затова "разборът" на една партия е не по-малко забавен от самата игра. Интересно е, че често пъти можем да забележим паралелизъм между типа грешки, които допускаме на дъската и тези, които правим в живота.

Реденето на черни и бели камъчета в Го балансира между интелектуалното и естетичeското: колкото се завладява територия с тях, толкова се и рисува картина. В този смисъл играта въздейства цялостно и хармонично, превръщайки се от игра в изкуство, съчетаващо правилата с творчество и красота. Неслучайно в Китай тя е била призната за изкуство, заедно с музиката, калиграфията и живописта. Играта развива такива качества като умение да се владееш, спокойствие, концентрация, чист и светъл ум, добри обноски, толерантност и др. Го развива паметта, обемното виждане, логическото мислене, въображението, формира търпение, целеустременост и самостоятелност.

Го връзки:
Официален адрес на Българската Го Асоциация: http://bga.bg/
Вейкиландия– портал за ценители на играта Го: http://www.weiqiland.net/

График на семинара

Събота – 11 – 13 часа
11 ч. – Въведение (правила и философия на играта)
11:30 – 13 часа – Игра на малка дъска и коментари

Неделя - 11 ч. – Правила и философия на играта
11:30 – 13 часа – Игра на малка и голяма дъска и коментари

Обучители:

Лилия Сазонова
Димитър Божилов

 

 
 
* * *