играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you find a good companion, who is following the same spiritual path, travel together, overcoming obstacles as they arise.. - Buddha

 

Ако намериш добър приятел, който да следва същия духовен път, пътувайте заедно, за да преодолявате препятствията, когато те възникнат.

Буда

* * *
 
Свищовски ученици представиха играта Го в Русе
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Стефания Цанкова   
Вторник, 15 Декември 2009г. 02:00ч.

Ученички от СОУ

На 2 декември 2009 г. 25 ученици от СОУ “Николай Катранов” – Свищов, членове на клубовете Пътуване в откритията, Психологическа лаборатория и Шах-Го Клуба по проекта Портокалова къща “Озарение” посетиха Английска гимназия “Гео Милев” – Русе. Целта на посещението бе да се обмени опит в областта на извънкласните дейности. Директорката на училището Адриана Митова покани своите гости в библиотеката на гимназията, изнесе поздравителна реч, след което последва представянията на идеите и практиките в областта на извънкласните дейности.

 

Байрактаров и началото на демонстрацията по Го

Константин Байрактаров представи проекта Портокалова къща “Озарение” и включените в него дейности, след което разказа за ръководения от него Клуб по Шах и Го, проведените турнири по Го (или вейци) и иновациите в областта на обучението по екзотични източни варианти на шахмат – китайски шах (сянци) и японски шах (шоги). От страна на Английската гимназия историкът Виктор Спасов запозна присъстващите с идеята на спортния бридж и как тази игра е станала традиционна в тяхното училище.

 

Демонстрационна партия

 

Демонстрационна партия

Поради взаимния интерес последва демонстрация на играта Го и се импровизира един мини-турнир между свищовските и русенските ученици с цел да се покаже спортната страна на играта. Представянето на играта Го премина в непринудена атмосфера при подчертан интерес сред участниците. На събитието присъстваше и г-н Й. Лазаров, основателят на българското Го, който с К. Байрактаров проведе една демонстрационна партия на дъска 9х9. Докато се провеждаше тази игра се обясняваше всеки ход, за да могат присъстващите да разберат значението на всеки поставен камък и развитието на играта. Г-н Лазаров вметна, че, когато американският президент Барак Обама посети Китай, той подари на китайския си колега Ху Дзинтао комплект Го, изработен от американски майстор-дърводелец. Фактът бе известен на част от наблюдаващите, а демонстрационната партия завърши с победа на Й. Лазаров.

Й. Лазаров

 

Свищовските ученици Даринка, Любомир и Сибил подеха инициативата да играят и запознават русенските с играта Го. Представители от клубовете Психологическа лаборатория и Пътуване в откритията също проявиха инициативност и интерес. След основното представяне на играта Го и игрите между представители на двете училища се премина към представяне на спортен бридж. Виктор Спасов изясни момента, че, ако игрите с карти не се толерират в сферата на образованието, то единствено бриджът прави изключение, защото това е единствената игра с карти, която е призната за нехазартна и се явява пълноценен интелектуален спорт наравно със стратегическите игри шахмат и Го.

Демо

 

Директорката Адриана Митова подари на свищовските си гости алманаха “Сезони” от месец май т.г. , в който са публикуван поетични и прозаични творби на ученици от АГ “Гео Милев”. От страна на Портокаловата къща се предоставиха брошури за играта Го, които да са на разположение на библиотеката. Брошурите бяха връчени на библиотекарката Севдалина Трифонова от Йони Лазаров.

Лазаров предоставя брошури за библиотеката

 

Даринка

Като активистка на Клуба по Шах и Го Даринка Караджова получи като подарък Европейски дневник – едновременно информативна книга за запознаване с образователните програми на Европейския съюз и тефтер, в който да се водят записки. Срещата се превърна в един своеобразен празник на интелектуалните игри и имаше своето ценно познавателно значение.

 

Байрактаров, Севил и Даринка

От мероприятието всички останаха доволни!

 

 
 
* * *