играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Мисля, че сега трябва да изядем всичките си провизии, за да нямаме много за носене...

из "Мечо Пух" А.А.Милн

* * *
 
Обръщение към ценителите на играта Го
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Петък, 08 Април 2011г. 19:41ч.

weiqiland new design

Уважаеми приятели! Бих искал да отбележа с тържествено програмно слово промяната, която настъпи със сайта. От 1-ви април т.г. Вейкиландия има нов дизайн, върху който работех усилено и вдъхновено няколко дни. Получи се този приказен изглед. Цялостната визия е доброжелателена, философична, хармонична, балансирана, топла... Сайтът придоби тайнствено старинно и достолепно излъчване, което го прави сам по себе си очарователен и привлекателен. Положителните Ви отзиви ме убедиха, че визията най-сетне е открита след тригодишно търсене, експериментиране и обмисляне. Получи се не само едно техническо постижение, но и цялостно художествено творение.

Естествено, усилията биха били тщеславни, ако я нямаше съдържателната компонента и концепцията. Както знаем, нещата имат форма и съдържание. Формата е съсъдът, в които се съхранява съдържанието. С новата визия се постигна хармонизиране на формата и съдържанието. И тази визия е на само една привлекателна опаковка, която да залъгва потребителите в някакво безсъдържателно пространство от несъществени, безинтересни и нищо незначещи словесни построения. Новата визия е като луксозна корица на достойна за читателското внимание книга. Това е философичен ресурс, посветен на Играта на стъклените перли. Бидейки най-красивият български вейци-портал, зареден с много потенциал, той трябва да продължи своето съществуване и развитие, привличайки още и още истински ценители.

weiqiland old design

Старият дизайн беше приемлив, но имаше функционални и естетични недостатъци, които вече са преодолени в новия дизайн. Но по-същественото е, че концепцията на проекта не се ограничава само до идеята просто да има един го-сайт, а да се учреди едно място за Чисти беседи, в които да могат да участват ценителите на Го. Тук е мястото, където се прави мащабен опит да се дадат отговори на ред вълнуващи въпроси за същността, появата, историята на Го и пр. Въпроси, които все още нямат окончателни отговори до момента. Може да звучи особено, но играчът на Го трябва да има познания за историята, философията и културата на Го. И най вече, трябва да се стреми към такова познание, защото именно то може да изпълни със съдържание неговата конкретна го-практика. Ако това беше маловажно, в го-литературата никъде не бихме срещали опити да се отговори на въпроса „Какво е Го?". А такива опити ненапразно има и те са достойни за вниманието на истинския ценител.

Порталът Вейкиландия е българският опит да се систематизира проблематиката, която като корпус от публикации се обобщава в конструкта „Вейцилогия", означаващ „Наука за Го" или „Наука за Вейци". В сайта намират своето място изследвания, рецензии, репортажи, новини, есета, стихове... Хвърля се поглед, разбира се, и върху други игри. Могат да участват не само български, но и чуждестранни автори. Преводачи от и на английски са добре дошли. Както показва досега опитът, чуждестранните автори с удоволствие дават съгласието си да се превеждат техни работи на български и да се публикуват тук. Това обогатява ресурса със съдържание и дава възможност на читателя да съпоставя идейните качества на наши и чуждестранни текстове, поставени всички на равна нога.

Може критиците и циниците да счетат за минус, че са незастъпени и непредставени правилата на самата игра Го. Но, примерно, Херман Хесе също не дава конкретно описание на Играта на стъклени перли в едноименния си роман. От друга страна, ще се съгласите, че Интернет предлага достатъчно такава информация на всички езици. Поради тази причина правилата на Го не са основен приоритет. Тръгвам от презумпцията, че читателят вече има някаква представа как се играе и, дошъл тук, той има възможността да се обогати с познания за играта и около нея на друго разсъдъчно ниво – това е светът на нейната философия и идейност. В сферата на правилата и ръководствата желаещите също са добре дошли за написване на качествено учебно помагало на български. Това би имало своя самостоятелна полза и ценност.

Отворената структура и творческата атмосфера на сайта позволява и предполага разностранното му развитие. Без всяко преувеличение, драги читателю, по своя си замисъл Вейкиландия преследва и постига амбициозната цел да бъде не просто "частен сайт на един любител", а  Общобългарски портал на ценителите на играта Го. При липса на аналогични български сайтове Вейкиландия  спокойно заема тази необявена и необятна ниша. Така го виждаше и пионерът на българското Го, покойният Йони Лазаров (1963-2010 г.), който има значим идеен принос в това начинание. Подобни уеб-проекти в Интернет не са много и примерите са малко, което прави Вейкиландия уникална, оригинална и самобитна по своему, с неподправен чар и позитивно излъчване. Порталът се появи изневиделица преди три години, изпреварвайки като на шега времето си с десетилетия, в отговор на предизвикателство по създаването на „Българския сайт за Го". Вейкиландският проект дава едно достойно и елегантно решение на тази задача. И има повод да се говори за цялостен триумф, не само заради новия дизайн, а и защото Вейкиландия в очите на ценителите остава засега най-значимият го-проект в българското Интернет-пространство.

Вейкиландия е красива страна, в която никога не е скучно!

Viva! Smile

Константин Байрактаров,
Администратор

 
 
* * *