играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Щрихи от Световната олимпиада по интелектуални игри'2011
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Сряда, 21 Декември 2011г. 21:27ч.

Заключителна церемония

Почитателите на логическите и стратегическите игри имаха удоволствието да наблюдават по Ринг ТВ Световната олимпиада по интелектуални спортове в Пекин (9-16 декември 2011). Олимпийската седмица зарадва го-играчи, шахматисти, шашисти и бриджори. При това, освен класически шах, в ефира показаха и почти непознатия в България китайски шах (сянци). Наред с него, масирано се излъчиха и провежданите на олимпиадата професионални партии Го (вейци), което развълнува нашите любители и симпатизанти на играта.

Излъчването на Олимпиадата в българския ефир затрудни спортния коментатор Георги Попвасилев по дисциплините Го и китайски шах. Специално за играта Го своевременно се притекоха на помощ в коментирането нашите играчи Никалай Александров и Иван Иванов, които имаха възможността да разкажат за същността на играта на зрителите и да тълкуват позициите на дъската, в които срещаха умовете си професионалистите Гу Ли, Кун Дзие, Кейго Ямашита, Чой Чулхан, Ли Седол и дамите Джоан Мисинхам, Ким Хиемин и Ли Хъ.

Коментарите с всеки ден ставаха все по-добри и уверени. Президентът на Българска Го Асоциация, Цветомир Върбанов, даде следната оценка във Вейкиландския форум за отразяването на играта Го от Ден 3 (11.12.2011) на Олимпиадата:

Коментарите на Иван Иванов и Николай Александров бяха много добри. Обобщаваха подходящо и достъпно какво се виждаше на дъската и предаваха атмосферата на дъската, заслужават адмирации! Прегледах още веднъж днес коментара на Николай (Aivonix). Хареса ми, а и набелязах какво трябва, за да стане още по-добре. Айво може да кара още по-уверено и да залива с информация и тълкувания ефира. За Водещия това е абсолютно непозната игра. За да го улесни, Ники може да показва любезно смисловите групи, които се виждат на гобана, къде има стени, къде има битки, къде разрязвания; ако има възможност, може да се опита да се посочат алтернативите, поне смислово, пред текущия ход, който предстои: дали атака, размяна, разширение, къде са неврологичните точки по дъската. Ако може, да не се използват термините, а техните дефиниции - не атари, ами група, която може да бъде взета със следващия ход, не мойо, а широка група с потенциална територия, дебютна последователност, откриване (вместо фусеки или опънинг) и т.н. Друго: по-подробни обяснения за коми, ко и разликите между китайски и японски правила, например. Може да се каже историческата бележка за непропорционално по-големия брой спечелени игри с черните, че комито е въведено едва от миналия век, че расте от 1.5 до вече 6.5, 7.5 точки, вероятно дори и до 10 през 21-ви век, примерно; че елиминира нуждата от тай-брек, че китайците са дали много сериозна времева контрола от 2 часа на състезател (явно толерират тази игра, онлайн и на живо не отпускат обикновено толкова време); че Ко спомага за нещо като изтъргуване на алтернативите пред играчите и е един вид диалог всеки от тях на колко оценява всяка слабост в своята и противниковата позиция... Да се казва на зрителите, какво виждат на дъската и какво да очакват смислово. 

А ето и коментар на нашия състезател Свилен Павлов: Беше забавно да наблюдавам игрите, както и коментарите :) За съжаление Европейският ни отбор беше почти смазан - само 2 спечелени партии в отборното първенство. Не бях особено очарован от коментарите на шахматния грос-майстор спрямо телевизионното време, което е запазено за игрите Китайски шах и Го - все пак игрите се организират в Пекин и тези два спорта са част от състезанието. И накрая като се изказа, че би включил в такова състезание игри като табла и покер вместо Китайски шах и Го... Добре известно е, че и в двете игри има доза шанс и се славят като хазартни игри, по-специално покерът. А хазартът не е приоритет за IMSA. Не съм много на ясно дали спонсорите финансират играчите, ако знаете кажете, защото същият грос-майстор/коментатор се изказа, че български отбор по бридж не е изпратен, защото би им струвало скъпо... дали нашата бридж-организация е пропуснала да участва или както при Го е имало предварителни онлайн квалификации, на които те са отпаднали... Радвам се, че расте интересът към и популяризацията на любимата ни игра. Весели празници на всички и успешна следваща 2012-та година!!!

Олимпиадата завърши с победа в играта Го за Китай, следван от Корея и Япония. Европейският отбор не се представи на висотата на източните си опоненти. Към коментирането на Го се включваше също и гросмайстор Евгени Ерменков, който, освен да обяснява случващото се на шахматния фронт, пое предизвикателството да изяснява на зрителите китайския шах, заедно с Г. Попвасилев. Шахматът, шашките и бриджа като познати игри на телезрителите, естествено, не затрудниха с отразяването си коментатора. Голямата изненада бяха китайския шах и Го, които привнесоха екзотичен колорит и емоции в предаванията. Вейкиландският щаб направи всичко възможно те да бъдат записани и да станат достъпни в Вейкиландския видео-канал, за което благодарим на Владимир Байрактаров. За почитателите на Го тези предавания бяха като истински коледен подарък.

 

 
 
* * *