играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Бог създаде числата,всичко останало е Дело на Човека.

Леополд Крьонкер

* * *
 
Вейкиландски манускрипти за играта Го
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: К. Байрактаров, Й. Лазаров   
Петък, 25 Декември 2009г. 20:47ч.

Вейкиландски манускрипти

 

Настъпи моментът да зарадваме почитателите на Вейци (Го), с появата на първата ни вейцилогична книга. По време на зимното слънцестоене на 21.12.2009 г. “Вейкиландските манускрипти” излязоха от печат и още от самото си начало книгата се превърна в библиографска рядкост поради скромния си тираж от 100 бройки. Предвидливо обаче е отбелязано, че това е първо издание. Книгата е в обем от 72 страници, колкото са учениците на Конфуций или, колкото са пресечните точки по краищата на дъската. Съдържа Предисловие, 11 статии и Послесловие. Материалите, които сме подбрали са на китайска тематика.

 

В Бизнес центъра

К. Байрактаров, Й. Лазаров и директора на Бизнес-център - Свищов П. Петров (в средата)

 

В сборника са поместени статии за историята и философията на древната игра Го, известна също с китайското си название “вейци” (“вейки”) и корейското “бадук”. Първоначалната идея беше да се издаде ръководство, но сметнахме, че подобна информация има достатъчно в Интернет, а и вече сме издавали подобно ръководство (“Как се играе Го?”, 2005 г.). Разбирането на играта би било много по-пълно, ако освен практика и изучаване на позиции, се обръща внимание и на нейната история. Древните хора не са оставили само ръководства с диаграми, а са правили философски обобщения или са писали стихове.

 

Й. Лазаров

Й. Лазаров носи кашона с книгите от Бизнес-центъра, донася кашона в Общината и на чаша кафе разглежда книгите във Военния клуб. {#emotions_dlg.smile}

 

Предвид тези съображения, решихме да напишем този сборник статии, благодарение на който читателят да има възможността да се запознае с китайската философия и нейните пресечни точки с играта Го, което ние назоваваме с термина “вейцилогия” (weiqilogy). В този конструкт се съдържат два корена. Първият е “вейци” (weiqi, игра на заграждане) или китайското название на играта Го и “логос” (logos), което е древногръцкото название за наука, т.е. вейцилогията е “наука за играта вейци”.

 

във Военния клуб

Йони Лазаров и Константин Байрактаров - авторите на "Вейкиландските манускрипти за играта Го".

 

В сборника читателят има възможност да се запознае в хронологичен ред с някои философи и мислители от епохите на китайската история - Източно Джоу (722-256 г. пр. н. е.), Хан (206 г. пр. н.е. – 220 г. н.е.), Тан (618-907 г.) и Сун (960-1279 г.). Играта Го в Древен Китай е била присъщо занимание на мандарините – интелектуалците и учените хора. От Златния век на китайската философия (Източно Джоу) са представени Конфуций, Мъндзъ и Модзъ. Епохата Хан е представена от Ма Жун, епохата Тан - от императора Ли Шъмин и поета Лу Гуймен и се завършва с мислителя Хуан Тинзян от Сун.
Вейкиландски манускрипти

"Манускриптите" са библиографска рядкост и повратна точка в българската вейцилогия.

 

Книгата отвежда читателя в една въображаема страна и го запознава с някои от нейните жители – философи, стратези, учени, поети и др. Но как се нарича тази страна? Естествено изникна и названието й - това е Вейкиландия или Страната на Го. За запознатите е известно, че вейкиландската идея в българското Го се развива успешно, последователно и многопланово през последните три години. И като израз на един романтизъм и респект към древността използваме думата “манускрипти”, т.е. това са ръкописи, каквито са изначално всички авторски текстове, което е също проява на вейкиландския стил и хумор. Така се конструира и заглавието на сборника “Вейкиландски манускрипти за играта Го”.

 

Евгения Христова

Е. Христова: "Манускриптите са поредното Първо нещо, с което да се гордее град Свищов. Поздравления!"

 

Книгата е предназначена не само за тези, които искат да станат играчи на Го или играят Го, но също и за любителите и изследвачите на Изтока, за интересуващите се от философия, за ученици горен курс и студенти. Екземпляри от книгата са изпратени към библиотечните фондове на страната, най-важните от които са Свищов, Велико Търново, Русе, Варна, Пловдив, Народна библиотека София, Библиотека на Софийски университет, Библиотека на БАН и др.

Отправяме благодарности за реализацията на книгата на М. Богданова от Община Свищов, Звено “Образование” и на П. Петров, директор на Бизнес-център – Свищов

Пожелаваме на всички приятели Весела коледа и щастливо посрещане на Новата година!

От Авторите

 
 
* * *