играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Without friends no one would choose to live, though he had all other goods.
Aristotle


Без приятели, никой не би избрал да живее, въпреки, че има всички други блага.
Аристотел

* * *
 
Вейкиландски манускрипти за играта Го
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: К. Байрактаров, Й. Лазаров   
Петък, 25 Декември 2009г. 20:47ч.

Вейкиландски манускрипти

 

Настъпи моментът да зарадваме почитателите на Вейци (Го), с появата на първата ни вейцилогична книга. По време на зимното слънцестоене на 21.12.2009 г. “Вейкиландските манускрипти” излязоха от печат и още от самото си начало книгата се превърна в библиографска рядкост поради скромния си тираж от 100 бройки. Предвидливо обаче е отбелязано, че това е първо издание. Книгата е в обем от 72 страници, колкото са учениците на Конфуций или, колкото са пресечните точки по краищата на дъската. Съдържа Предисловие, 11 статии и Послесловие. Материалите, които сме подбрали са на китайска тематика.

 

В Бизнес центъра

К. Байрактаров, Й. Лазаров и директора на Бизнес-център - Свищов П. Петров (в средата)

 

В сборника са поместени статии за историята и философията на древната игра Го, известна също с китайското си название “вейци” (“вейки”) и корейското “бадук”. Първоначалната идея беше да се издаде ръководство, но сметнахме, че подобна информация има достатъчно в Интернет, а и вече сме издавали подобно ръководство (“Как се играе Го?”, 2005 г.). Разбирането на играта би било много по-пълно, ако освен практика и изучаване на позиции, се обръща внимание и на нейната история. Древните хора не са оставили само ръководства с диаграми, а са правили философски обобщения или са писали стихове.

 

Й. Лазаров

Й. Лазаров носи кашона с книгите от Бизнес-центъра, донася кашона в Общината и на чаша кафе разглежда книгите във Военния клуб. {#emotions_dlg.smile}

 

Предвид тези съображения, решихме да напишем този сборник статии, благодарение на който читателят да има възможността да се запознае с китайската философия и нейните пресечни точки с играта Го, което ние назоваваме с термина “вейцилогия” (weiqilogy). В този конструкт се съдържат два корена. Първият е “вейци” (weiqi, игра на заграждане) или китайското название на играта Го и “логос” (logos), което е древногръцкото название за наука, т.е. вейцилогията е “наука за играта вейци”.

 

във Военния клуб

Йони Лазаров и Константин Байрактаров - авторите на "Вейкиландските манускрипти за играта Го".

 

В сборника читателят има възможност да се запознае в хронологичен ред с някои философи и мислители от епохите на китайската история - Източно Джоу (722-256 г. пр. н. е.), Хан (206 г. пр. н.е. – 220 г. н.е.), Тан (618-907 г.) и Сун (960-1279 г.). Играта Го в Древен Китай е била присъщо занимание на мандарините – интелектуалците и учените хора. От Златния век на китайската философия (Източно Джоу) са представени Конфуций, Мъндзъ и Модзъ. Епохата Хан е представена от Ма Жун, епохата Тан - от императора Ли Шъмин и поета Лу Гуймен и се завършва с мислителя Хуан Тинзян от Сун.
Вейкиландски манускрипти

"Манускриптите" са библиографска рядкост и повратна точка в българската вейцилогия.

 

Книгата отвежда читателя в една въображаема страна и го запознава с някои от нейните жители – философи, стратези, учени, поети и др. Но как се нарича тази страна? Естествено изникна и названието й - това е Вейкиландия или Страната на Го. За запознатите е известно, че вейкиландската идея в българското Го се развива успешно, последователно и многопланово през последните три години. И като израз на един романтизъм и респект към древността използваме думата “манускрипти”, т.е. това са ръкописи, каквито са изначално всички авторски текстове, което е също проява на вейкиландския стил и хумор. Така се конструира и заглавието на сборника “Вейкиландски манускрипти за играта Го”.

 

Евгения Христова

Е. Христова: "Манускриптите са поредното Първо нещо, с което да се гордее град Свищов. Поздравления!"

 

Книгата е предназначена не само за тези, които искат да станат играчи на Го или играят Го, но също и за любителите и изследвачите на Изтока, за интересуващите се от философия, за ученици горен курс и студенти. Екземпляри от книгата са изпратени към библиотечните фондове на страната, най-важните от които са Свищов, Велико Търново, Русе, Варна, Пловдив, Народна библиотека София, Библиотека на Софийски университет, Библиотека на БАН и др.

Отправяме благодарности за реализацията на книгата на М. Богданова от Община Свищов, Звено “Образование” и на П. Петров, директор на Бизнес-център – Свищов

Пожелаваме на всички приятели Весела коледа и щастливо посрещане на Новата година!

От Авторите

 
 
* * *