играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Принципът на водата e идентичен с принципа на игра на Го. [Протичането на партия Го не е по-различно от начина, по който тече водата.] Който може да прилага принципа на водата в играта си, побеждава. Който не може - губи.

Оуян Сю

* * *
 
Играта Го по Радио Стара Загора
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 16 Юни 2012г. 20:45ч.

 

Играта ГоВ: Слушате радио Стара Загора и предаването "Часът до обед". Сега на кратко към темите и събеседниците в срещата ни днес. Още в откриването Ви споменах, че ще става дума за играта Го. Древната китайска игра, създадена приблизително преди 4300 години, води началото си от Древен Китай. Спомената е още в речите на Конфуций и някои казват, че даже е по-стара от шахмата. Смята се за първата логическа игра, създадена от човека. Играта се характеризира с много прости правила, дълбока стратегия и изпреварва шахматът със своите безброй варианти на разиграване. Все още е трудно да бъде създадена програма, която да победи човека в играта на Го.

Новият шампион на България по Го е Боян Александров. Защо настоящият председател на „Менса България” се е запалил по тази игра и как точно, ще чуете след минути в интервюто с него. А нека сега да Ви напомня и един факт. През 2005 г. Радио Стара Загора бе домакин на демонстрация на играта Го. Всички посетили радиото тогава си спомнят екстремното преживяване и изключително забавните моменти по овладяването на тази игра...

(музикална пауза)

В: Слушате Радио Стара Загора и предаването "Часът до обед". Аз съм Теодора Иванова. Сега към темата, а тя е „Играта Го”. Радио Стара Загора преди няколко години, през 2005 година бе домакин на демонстрация на играта Го. Това е една древна игра, която се характеризира с прости правила и дълбока стратегия. Всъщност върху дъската за Го е начертана една квадратна решетка от линии. Официалният размер на решетката е 19х19 линии, но правилата на играта важат за всякакви размери. За начинаещи играчи се препоръчват и малки дъски, а напредналите както и професионалистите играят върху големите с 19х19 линии. Фигурите, с които се играе, представляват бели и черни камъчета с форма на двойноизпъкнала леща и са с диаметър около 2 сантиметра. Камъчетата се поставят върху пресечните точки на линиите. Така, най-елементарно може да се даде обяснение на играта. Го изпреварва шахмата със своите безброй варианти на разиграване. Числото, указващо броя на възможните варианти в играта, е 2 пъти по-дълго от това на предполагаемия брой атоми във вселената. Това значително затруднява създаването на компютърна програма, която да е силен играч. Най- добрите програми до момента, работещи на специализиран хардуер (800 процесора), играят почти на професионално ниво на дъска с размер 9x9 линии, и са на нивото на силен аматьор на дъска с размери 19x19. Играта изисква стратегическо мислене, наблюдателност и въображение.

(музикална пауза)

Ако Боян Александров Ви е познат като председател на „Менса България”, сега запознайте се с него и като новия шампион на България по Го. С него разговаря колегата Мария Стефанова.

Боян: Разбира се, преди всичко това е игра. В нея целта е човек да спечели, както в повечето игри, но свързаността с живота се обуславя с това, че дава много препратки към ежедневието. Учи ни как да бъдем по-търпеливи, кога да изчакаме, кога да атакуваме, как да се държим с другите хора и заради това тя е доста интересна.

Мария: Вие самият как се запалихте по тази китайска игра?

Б: Аз бях виждал софтуер за програмата в пакет с други подобни игри като Шах, като табла, като шашки, но не знаех как се играе. Докато в един прекрасен момент заедно с Йони Лазаров и Емил Иванов, това са едни от първите хора, специално Йони Лазаров, лека му пръст, които играят в България, и ...

М: И основателите на Българската Го Федерация!? [т.е. Асоциация – бел. ред.]

Б: Да!, с тях я основахме преди 8 години. И те бяха дошли в софийския офис на Менса България. Там правеха представяне на Го. И между другите неща, за които си говорихме с колегите от Менса, се запознах с играта. И съм един от хората, които оттогава продължиха да играят.

М: Много е любопитна наистина играта, нашите слушатели, които присъстваха 2005-та година на презентацията, която г-н Лазаров направи в Радио Стара Загора, могат да потвърдят колко наистина любопитна е тя. Тогава ми направиха много силно впечатление неговите думи за играта Го: „Разглеждана като изкуство, прилича на рисуването. При двете практики се започва от бял лист или празно табло, постепенно се наслагват щрихи и боички, съответно пулове”. Как протича една партия на Го и има ли възможност две да си приличат до толкова, че да бъдат като еднакви?

Б: Да наистина някои хора оприличават Го на изкуство. Действително, това, което се получава на таблото в хода на играта е доста интересно. И хората откриват във формите, които се случват от камъните различни изображения на нещата, които познаваме в живота. Разбира се, играта може да продължи и по-кратко, в зависимост от това как се развива. Понякога първите ходове доста си приличат. Подобно на други игри се смята, че първите ходове са добре известни и проучени и се знае кои са евентуално по-добри, но горе-долу след петия до десетия ход нещата поемат своя посока и наистина две игри никога не си приличат.

М: Какви качества изисква и какви развива играта Го?

Б: Ще започна с това какво развива играта Го. Тъй като това е логическа игра, разбира се, тя развива логическото и пространствено мислене. Но най-интересното е, че Го се играе и със въображение. Тоест има определен елемент на неопределеност. Поради това тя изисква активация и сериозно участие и на другото мозъчно кълбо, не само това което отговаря за логиката, но и другото, което отговаря за въображението. По този начин тя е доста полезна за развитие на мозъка, на двете му полукълба, и затова се препоръчва за деца. Между другото, това че тя има елемент на въображение и не може да бъде програмирана добре от компютрите, е причина компютрите все още да са по-слаби от хората.

М: Любопитно наистина. А какво освен търпение и логическа мисъл изисква?

Б: Търпението е нещо много важно в Го. Една от поговорките казва: Играй бавно и спечели бавно. Играй бързо и загуби бързо. И наистина човек трябва да играе играта до край. Освен, че се играе на време, се играе и на точност, и на прецизност. Понякога един ход в края на играта, който противника сбърка, може да донесе победата и обратно, а, разбира се, на някой може да му изтече времето и да загуби по време. Затова играта се играе по този начин. Все пак не можем да мислим безкрайно дълго. Тя тества мозъка и за бързина.

М: Много любопитно е изказването на Жанг Юнци, който изброява качества необходими за усъвършенстване на го-играча: тактика на войник, прецизност на математик, въображение на художник, вдъхновение на поет, спокойствие на философ и голяма интелигентност. Какво пропуска Жанг Юнци?

Б: Доста добро изказване, аз лично не го бях чувал. Какво пропуска? Може би да се бяга от правилата понякога. Това е едно от правилата в Го, че трябва да се бяга от правилата и да се мисли нестандартно. Когато имаш нестандартна ситуация на дъската, трябва да подходиш към нея нестандартно и да се опиташ да я разрешиш по начин, който не е бил срещан до момента. Сега, разбира се, вероятно веднага правите асоциация с живота, и в живота ни се случват нестандартни ситуации към които трябва да подходим по нов начин.

(музикална пауза)

В: В предаването продължава срещата с Боян Александров, новият шампион на България по играта Го. Тази древна интелектуална игра, лесна за изучаване и приятна за игра, за практикуване. Днес Го се играе от милиони хора и се преподава в училища, университети, военни академии навсякъде по света. На Балканите, колкото и да е парадоксално, само в България не беше известна тази игра. Факт е, че във всички съседни страни съществуват го-организации от дълго време. В България от 2005-та г. тепърва се популяризира [всъщност от 1998-ма – бел.ред.]. Вече тази игра, обаче, си има своите почитатели сред ученици и студенти. Още за развитието й чуйте от интервюто на Мария Стефанова с Боян Александров, новият шампион на България по Го.

М: Любопитно ми е, при вас самата игра, усъвършенстването ви с годините, промени ли вашата философия и приемането на света като цяло?

Б: Вероятно да, макар че човек трудно може да го оцени това, ден след ден играейки по 1 или 2 две игри на ден, прескачайки по 1 или по 2 дни. Вероятно човек се променя, не само и заради играта, но и заради хората около него. Нищо не е статично, както и играта. Самите стилове в Го се променят с различни модни течения за това, какво да се играе в началото - понякога се играят едни ходове, а след някакво време - други ходове стават модерни. Играта еволюира заедно с хората и това е една от нейните красоти.

М: Добре, за финал, интересно ми е, както и на нашите слушатели, които със сигурност и те си задават този въпрос: В България по какъв начин се развива играта Го, къде се играе, кога се правят турнирите, и въобще колко популярна е Го към днешна дата в България?

Б: Към днешна дата Го е доста популярна вече в България. На таз годишният турнир имахме рекорден брой 28 участника. До сега сме имали винаги под 20. Редовно може да се играе Го в София, Варна и Русе, където местни клубове и където веднъж седмично членовете им правят сбирки, срещат се, практикуват, учат се. Разбира се може да се играе online. Тези големи разстояния, например София - Варна, могат да бъдат преодолени през Интернет. Има специални сървъри в Интернет, където може да се играе. В един от тях дори има и Българска стая. Това е най-лесният начин за игра. А да се надяваме и все повече привърженици да печели играта, особено сред подрастващите. В София работим с деца в една детска градина и в едно училище. В Русе също така в две училища колегите преподават на деца. Назад във времето сме имали подобни проекти във Варна и в Свищов, откъдето са първите хора, които играят Го в България - Йони Лазаров и Константин Байрактаров. Константин е провеждал занятия в две училища в град Свищов. В момента тези проекти са приключени, тъй като те са проекти, но тъй или иначе това са местата, в които вече са запознати с Го.

М: Ще се радваме Го да стане популярна и в Стара Загора. Ще ви очакваме и тук. Дано да направим секция или клуб.

Б: Разбира се. Това зависи и от гражданите на Стара Загора, които биха проявили интерес, биха се свързали с нас, откриваеми сме в Интернет. С удоволствие бихме се запознали с нови приятели на играта и бихме показали не само на гражданите, но и на децата на Стара Загора. Аз отново се връщам  към идеята, че Го е полезна за развитие на мозъка, а мозъкът се развива до към 18-та година. След това нямаме какво да развиваме. Тя е най-добра за децата.

В: Чухте интервю на Мария Стефанова с Боян Александров, новият шампион на България по Го.

 

Древната стратегическа игра Го набира популярност в България, а Българската Го Асоциация излъчва представителите ни на състезанията в Корея, Китай и Япония. Радио Стара Загора също има участие в популяризирането на играта – през 2005 година във Фоайе-галерия бе проведена демонстрация на играта Го със специалното участие на Йони Лазаров /тогава председател на БГА/ и Емил Иванов /майстор на спорта по шах/. Сега Ви срещанахме с класиралият се на първо място в Деветия български Го шампионат – Боян Алаксандров.

 

Стенограма от предаването "Часът до обед"
по Радио Стара Загора с водещ Теодора Иванова,
излъчено на 14.06.2012 г. 11:15-11:30 ч.
Текстът е стилистично редактиран.

 
 
* * *