играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Ти си бъди Бодхисатва, а аз ще съм шофьорът на таксито, което ще те откара в къщи.

Гари Снайдър

* * *
 
Трето българско участие на ICOB в Корея
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Людмил Симеонов   
Понеделник, 01 Ноември 2010г. 10:38ч.

 

Константин Байрактаров

На 24.10.2010 в гр. Чангвон, Южна Корея се проведе за седми път Международната конференция на изследователите на играта Го (International Conference On Baduk, ICOB). България се представи с изследването „Непознатата история на играта Го (ко-вей) във Виетнам”, изпратено от Константин Байрактаров, който е философ и компютърен специалист, възпитаник съответно на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и на СА „Д. А. Ценов” – Свищов, в момента преподавател по Информационни технологии в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов.

Изследването, с което той се представи в Корея, е посветено върху слабо проучената тема за историята на играта Го във Виетнам. Съвременното виетнамско Го има кратка история, която започва от 1993 г. с началото на отворената икономическа политика на страната. Но в миналото играта, като и в други страни от сферата на китайското културно влияние, е била привилегия на аристокрацията. За Го се срещат немалко споменавания във виетнамската литература. Като пример може да се посочи стихотворението "Великата игра Го" на поета Нгуен Фи Кхан (1355-1428 г.):

Опонентите срещат се пак на игровата дъска -
Както шахматът, Играта Го е занимание приятно.
Като изгряващи звезди изниква твоята войска,
камъните като капки дъжд се спускат славно.

Като потоци водни агонални сили се разливат
покълват форми, виещи се като стръкове ориз,
в борбата за оризови полета играта се развива
в среща дружеска, а не във бой между врази.

В благородния двубой на диалога дълговечен
важен е талантът, а не към победата стремеж.
И има смисъл тук дълбок с приятеля сърдечен
на древната игра час един поне да отдадеш.

Проведената партия е уникална и неповторима,
каквито са на всички ни случките житейски.
За всяко нещо решението трябва да се взема
както ход обмислен във играта вейци.

Фактите, изложени в работата на Константин Байрактаров, за първи път излизат на английски език, което заслужено предизвика интереса на комисията от Университет Мионгжи. Международната конференция се организира от  Департамента за изследвания на Го към Университет Мионгжи в Сеул. Това е престижен научен форум, в който вземат участие учени с изследвания по история, философия, социология, психология, теория на игрите, компютърни технологии и др. области. Това е второто представяне на нашия изследовател на този форум и трето поредно участие на България. В 2009 г.  той се представи с разработката „Философът Конфуций за играта Го”., а в 2008 г. началото на българските участия постави Йони Лазаров (1963-2010 г.) с темата „Скритата символика на логическите игри”.

Тази година Константин Байрактаров е сред водещите автори като философът Ернест Браун от САЩ, президент на American Ing Goe; Томас Вулф от Канада, преподавател по математика в Brock University – Онтарио; Тейго Накамура от Япония, преподавател по информатика в Kyushu University of Technologies – Фукуока и др.

Изследването за виетнамското Го е преведено от Пламен Димитров, учител по английски език в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - Овча Могила: „Работата, която имах възможност да преведа е стилно написана и за мен беше предизвикателство” – сподели той. За някои специфични въпроси консултант беше г-жа Нгуен Киуин Хъонг от Ханой, редактор на електронното мултиезично сп. „Виетнам”, която безрезервно откликна с помощта си. С поредното българско участие се утвърждава страната ни още по-убедително на световната сцена в  сферата на изследванията на играта Го.

Конференцията е част от програмата на Петия Световния шампионат за купата на премиер-министъра на Корея (The Korean Prime Minister Cup World Baduk Championship, KPMC), 21-27 окт. 2010. На този шампионат България е представена от Магдалена Младенова (1 дан). Тя е шампион на страната ни за 2010 г. след като стана победител на Седмия Български Го Шампионат. Представянето на България т.г. в Корея се ознаменува достойно в състезателното и изследователското направеление на играта Го.

 

Людмил Симеонов,

гл. редактор на в. "Дунавско дело" - Свищов

 

Бележка: съкратен вариант на статията е публикуван във в. "Дунавско дело"; Симеонов Л., "За трети път свищовлия участва в конференция за играта Го в Корея", в. "Дунавско дело", год. LVI, Брой 44, 5-11.XI.2010 г., Свищов, с. 8

 
 
* * *