играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

(A shicho works or doesn't work, but sometimes you don't see it, you don't play it). The possible and the impossible are visible and invisible. What happens is always what you see, what is played.

- There are possible things, impossible things, and things that happen. Sometimes things happen that were impossible.

* * *
 
България на ICOB’2009 в Корея
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Стефания Цанкова   
Четвъртък, 03 Декември 2009г. 16:05ч.

ICOB'2009
На 25.10.2009 в гр. Джонджу в Южна Корея се проведе за шести път Международна научноизследователска конференция за играта Го (International Conference on Baduk, ICOB). На корейски играта Го се нарича “бадук” (baduk), което означава “игра с камъчета върху мрежесто табло”. На тази конференция България се представи с оригиналното изследване „Конфуций за играта Го” на Константин Байрактаров, който е философ, икономист и компютърен специалист. Неговата разработка предизвика изключителен интерес на този научен изследователски форум в Корея и е отразена в корейските печатни и електронни медии. Поради неговата невъзможност да присъства на Конференцията, разработката му бе представена от г-н Дал-соо Ким, директор по международните въпроси на Корейската асоциация на любителите на Го. Анотацията на изследването излезе на корейски в най-популярния корейски вестник “Чосун Илбо” от 27.10.2009, бр. 51 (27630), с. 25.

 

Ключовият тезис на младия учен е, че според Конфуций играта Го е метафора на държавното управление. „Да се играе Го и да се използва ума е много по-добре, отколкото само да се яде по цял ден ориз и нищо да не се прави!" Тази фраза се интерпретира крайно погрешно като израз на негативното отношение на Конфуций към Го. Нашият изследовател посочи, че досега не е била разглеждана тази фраза в нейния контекст. Тези думи не се появяват на празно място. Всъщност Конфуций в разочарованието си от недостойното поведение на управниците се оттегля от министерския си пост (в 497 г. пр. н. е.), а като пример за много по-достоен начин за прекарване на свободното време, той им препоръчал да се занимават с играта Го.

Подобно на стратегията върху игровата дъска е изкуството на управлението, което според Конфуций се заключава в “планиране на делата с неуморен ум и реализирането им с неотклонна последователност, както са замислени”. Древният философ по този начин е изразил своето отношение към тогавашните управленци като недалновидни, безотговорни и неспособни да вземат правилни стратегически решения, обсебени изцяло от личния си интерес в ущърб на обществения. Играта Го развива умствените качества и логическото мислене и приляга на менталността на достойния човек. Конфуций признава ценността й не само като хоби, а като полезно средство за самоусъвършенстване.

Конференцията на изследователите на Го се организира от Катедрата за изследвания на Го към Университет Мионгджи (Baduk Studies Department of Myongji University) в Сеул и Корейската асоциация на любителите на Го (Korean Amateur Baduk Association). Международната конференция е най-престижният научен форум, в който взимат участие най-добрите изследователи на играта в света. Проведени са общо шест конференции през следните години: 2001, 2003, 2005, 2006, 2008 и 2009. С изключение на ICOB'2003 в Санкт Петербург (Русия), всички останали издания на Конференцията са в Корея. Първото участие на България е отбелязано в 2008 г. с изследването на Йони Лазаров „Скритата символика на логическите игри”.

С второто участие на страната ни с работата на Константин Байрактаров се утвърждава още по-убедително представата за България като фактор в изследователското Го. Тезисът на свищовлията се явява сензационен като се има предвид, че изследователите от два века насам омаловажават значението на Конфуций в историята на Го, разглежайки го като един скучен и тесногръд персонаж. Нашият изследовател представи в разработката си философа Конфуций в една нова и непозната досега позитивна светлина по отношение на логическите игри. Това участие безспорно е най-значимото представяне на българското Го на световната сцена за тази година.

Константин Байрактаров отбеляза и други два научни успеха тази година – защити магистърски тезис през февруари по философия във Великотърновския университет на тема: „Пресечни точки между реалиите на общуването и логическите игри” и участва през май т.г. с доклад за отношението философа Мендзъ към интелектуалните игри на национална научна конференция „Китай – традиция и съвременност” в Институт Конфуций – София.

 

 
 
* * *