играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

He who knows others is wise;He who know himself is enlightened.

Lao-tsu

 

Който познава другите е мъдрец, който познава себе си е просветлен.

Лао Дзъ

* * *
 
Хроника на българското Го за 2011 г.
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 31 Декември 2011г. 21:23ч.

dragon2012

Уважаеми приятели и ценители на играта Го!  Изпращаме 2011 г. или Годината на Заека и посрещаме 2012-та – Годината на Дракона! Според китайските хороскопи, изминалата година трябва да ни е донесла много радост и късмет. Дано това е така! Във всеки случай, има какво да се разкаже за изминалите 365 дни. В края на всяка година стана традиция да се прави обзор на събитията, свързани с българското Го. Тъй като обзорът не претендира за изчерпателност, ако откриете пропуски, сигнализирайте. И така, преди да погледнем Дракона в очите, имате възможност да прочетете в синтезирана форма за всяко едно събитие в новогодишния ни обзор.

*

На 8 февруари 2011 г. китайският оперен ансамбъл от провинция Гансу (Китай) гостува за първи път в България по повод началото на китайската Нова година - годината на заека. Спектакълът "Очарованието на Дунхуан" бе представен пред софийската публика на 8 февруари от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Авторите на „Очарованието на Дунхуан” се вдъхновяват от древната китайска история, пресъздадена в стенописите от пещерите Могао, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Представлението се състои от 14 сцени в три действия: „Изображения на танци от фреските", „Вечната грация на силата" и „Хармония между небето, земята и човека". Четвъртата сцена на второ действие започва с двама го-играчи на хоризонта, които играят разпалено вейци. Всяко поставяне на камък се съпровожда с удар на гонг. В същото време, една фея на преден план изпълнява музика на цитрата гуджен. След това на сцената излиза момиче, което изпълнява танц с меч. Играчите също стават да танцуват като периодично се връщат при дъската. Танцът е метафора на борбата им върху игровата дъска. А след него те трескаво започват да пишат йероглифи. И какво ли пишат? Може би, ръководство за Го...

*

На 17 февруари 2011. се разказа за играта Го в програмата "България Днес" по БНТ, съвместна продукция на БНТ-Свят и четирите регионални телевизионни центъра в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Основна тема на съвместния информационен блок е "Агресията сред децата". В репортажа от Русе се представиха дейностите на Сдружение за хармонично развитие на човека /BMST/ - Русе, в частност играта Го и ползата от нея за интелектуалното развитие на младите хора.

*

На 20 февруари 2011 г. в Youtube е създаден Вейкиландският видео-канал, специализиран за играта Го. Ресурсът се администрира от Константин Байрактаров.

*

От 11-ти до 13-ти март 2011 г., в Бърно, Чехия, се проведе XVI-ят Европейски Младежки Го Шампионат (16th European Youth Goe Championships BRNO 2011). Магдалена Младенова (1d) и Кристиян Яшов (13k) участваха в категорията до шестнадесет годишна възраст (U16) и се се класираха съответно на 7-мо и 29-то място при 46 участника. Магдалена се представи блестящо на челната места, заемайки достойна за България позиция в крайното класиране.

*

На 14 май 2011 г. се проведе за 14-ти път Ден на японската култура (Бункасай’2011) във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в аулата на университета. Празникът е организиран от студентите-японисти и беше уважен от  г-н Тошио Сугиура, първи съветник в посолството на Япония в Р. България. Играта Го представиха Константин Байрактаров и Свилен Павлов.

*

VIII-ия Български Го Шампионат се проведе в столицата на 14-15 май 2011 г. с любезното съдействие на община "Изгрев" в Междуучилищния й център на ул. "А.П.Чехов" 16А. Магдалена Младенова (1 дан) защити за втора поредна година титлата си на Шампион на България по Го. На второ място се класира Боян Александров, а на трето - Иван Цв.Иванов. На шампионата участваха 16 души от различни градове на страната, като това бе най-големият брой участници за това ежегодно събитие след 2008 г. Шампионатът бе уважен от представители на Корейското посолство в Р. България.

*

От 27-ми май до 1-ви юни 2011 г. Александър Савчовски представи България на 32 WAGC’2010 Матсуе (Matsue), Япония и зае 50 място с 3 победи от 8. На първенството участваха играчи от 58 страни. Нашият представител бе придружен от Станислав Бояджиев, който във форума на Aquaportal.bg разказа за шампионата, сподели лични наблюдения и предостави много снимков материал.

*

Огнян Захариев представи играта Го по великотърновската телевизия ЕВРОКОМ-Царевец в предаването от сутрешния блок "Прозорец към деня" (от 8.00 ч.), излъчено на 6.06.2011 г.

*

На 3–5 юни 2011 г. в Институт Конфуций – София се проведе международна научна конференция на тема „Пътят на коприната”. Константин Байрактаров участва с доклад на тема "Интелектуалните игри по Пътя на коприната", в който се прави исторически обзор на различни игри. Поставя се ударението на шахмат и играта Го, но са засегнати също шашки,  латронкули, хнефатафл, пет-в-линия и др. Сборникът с доклади се очаква да излезе през 2012 г.

*

Варна е първа спирка на интернационалния проект „Пътя на коприната – пътища на диалога”. Екипът гостува в града между 7 и 11 юни 2011 г., след което отпътува за Истанбул, за да участва в Дните на междукултурния диалог, които се провеждат на площад Таксим.  Керванът изгради на входа на Морската градина свой лагер, състоящ се от българска и монголска юрта, както и тибетска палатка, които са места за артистични изяви и обмен на информация.  В мероприятията „1001 Таланта на пътя на коприната” взеха участие хора с необикновени творчески, занаятчийски и артистични умения, които да покажат своите способности пред публика. В тази част на програмата се проведе и демонстрация на играта Го, ръководена от Цветомир Върбанов и с участие на местни ентусиасти.

*

На 26.06.2011 г. от 13.00 ч. в пресклуба на БТА във Велико Търново се проведе презентация на играта Го, организирана от Огнян Захариев с участието на Магдалена Младенова. Тя  разказа за същността и историята на играта и проведе сеанс на едновременна игра с желаещи.

*

На 2 юли 2011 Магдалена Младенова и Цветомир Върбанов представиха играта Го на учениците в Математематическа гимназия "Д-р Петър Берон" – Варна. Демонстрацията се проведе в пълна зала и при засилен интерес от страна на ученическата публика, което постави основите за основаване на регулярен клуб по Го във Варна.

*

На 10 юли 2011 г. (15.00 ч.) в Ден на забавленията в Агора София се представи и играта Го.

*

На 13 август 2011 г. във Варна се проведе Анифест'2011, организиран от Варненския аниме и манга клуб "Шиоказе". Там играта Го представиха Васил Илиев и Анета Ганчева.

*

На 25 август 2011 г. Атанас Куртенков, заедно с Янко Янков и Станислав Илиев, учредиха секция по "ГО" към Шахматен клуб "Спартак" (Пд); като клуб по умствените спортове (бридж, спортен белот, шах, ГО, табла и "Не се сърди, човече!") функционира от 1.12.2010 с номер на лиценз от МС 4229/12.08.2010.  Клубът прояви инициатива за провеждане на Първия лицензиран турнир по ГО в историята на България, насрочен за 22.09.2011 в Пловдив като част от програмата на Първия национален фестивал на умствените игри, организиран от Студентски съвет на ТУ-Пловдив.  За съжаление, тази инициатива претърпя фиаско!

*

На 2 октомври 2011 г. (11-17ч., Борисовата градина) членове от АГОРА СОФИЯ по покана на AIESEC-България взеха участие в Youth Development Fest, където представиха Япония и японската култура с демонстрации на кимоно, икебана, играта Го, маджонг, ханафуда и прочие.

*

На 8 октомври 2011 г. (събота) в Южния Парк в София се проведоха разнообразни прояви за деца на открито. На събитието играта Го демонстрира Любомир Яшов, зам-председател на БГА.

*

От 10-ти до 20-ти октомври 2011 г. се проведе ежегодната среща на борда на директорите на Менса Интернешънъл. Като част от официалната програма е представянето на играта Го пред чужденците у нас. От 13-ти до 16-ти октомври  в хотел Кемпински-Зографски  Боян Александров бе домакин на това представяне.

*

От 20-ти до 25-ти октомври 2011 г. на VI-я Световен любителски шампионат за купата на премиер министъра на Корея (6th Korea Prime Minister Cup International Amateur Baduk Championship) в гр. Поханг (Pohang) за България игра Николай Александров (1 дан) и отбеляза една почетна победа за нас.

*

Огнян Захариев представи играта Го в предаването "Будилник"  в един октомврийски сутрешен блок на телевизия Видеосат - Велико Търново.

*

От 1 ноември 2011 г. България продължава с подновен състав и нови сили участието си в Европейското Онлайн Отборно Първенство (Pandanet Online European Team Championship 2010/2012) и във второто му издание, макар и на последно място през първата година. Можете на http://pandanet-igs.com/communities/euroteamchamps/draw/10  да следите изявите на българския тим. Първенството има 11 кръга и ще завърши на 29 май 2012 г.

*

На 10 ноември 2011 година в изложбените зали "Рафаел Михайлов" Огнян Захариев организира публично представяне на играта Го. Специален гост-лектор беше доайена на българското Го г-н Петър Вълков. Като лектор участва и г-н Тончо Демирев, който е международен съдия по шахмат. За гостите и лекторите бяха осигурени и раздадени като подаръци 4 тренировъчни го-комплекта 15x15.

*

В учебната седмица 14-18 ноември 2011 г.  Константин Байрактаров проведе четири редовни часа по „Домашна техника и икономика” с класовете VI-а и VI-б  в СОУ „Димчо Дебелянов” - Белене.  Практическото задание по темата „От идеята до продукта” бе изработването на комплект Го 9х9 с използването на чертожни инструменти, рисувателни блокове и флумастери. След като учениците направиха комплектите си, бяха въведени в играта Го.

*

На 26 ноември 2011 г. на Фестивала за аниме и модерна култура, проведен в ПБЧ „Е. и К. Д. Аврамови” – гр. Свищов, играта Го представи Константин Байрактаров. Събитието е организирано от аниме-клуб ОТАКУ-ОН и отразено по НОВЕ ТВ.

*

На 26 ноември 2011 г. по време на второто издание на Есенните дни на Корея’2011 (25-27 ноември), проведени в 18 СОУ „Уилям Гладстон” – София, играта Го (бадук) представиха Емил Иванов и Татяна Лозева. Събитието е организирано от Интернет общество ‘Eastern Spirit’.

*

От 9-ти до 16-ти декември 2011 г.  по RingTV се излъчи директно от Пекин втората Световна олимпиада по интелектуални игри (World Mind Games 2011), която включва Бридж, Шах, Го, Шашки и Сянци (китайски шах). Излъчените партии Го се прокоментираха от Николай Александров и Иван Иванов, заедно с водещия предаването Георги Попвасилев и гм Евгени Ерменков. Благодарение на Владимир Байрактаров и Константин Байрактаров, в  Мрежата са публикувани видеоматериалите от предаванията и са достъпни за любителите на Го.

*

И не на последно място, специални поздравления за поетесата Оля Недкова за нейните 64 хайку за Го, които дано в 2012 г. бъдат публикувани в книга; за художника Иво Маринчев, който нарисува дузина цветни и чернобели картини с го-тематика; и не на последно място, за писателя Бранимир Събев, който написа разказа „Играта на боговете”, който се надяваме да бъде публикуван в някой сборник в следващата година на Дракона. Отделни благодарности за статиите и преводите на Татяна и Силвия Лозеви.  Нека бъде мирна и успешна Новата година за българските играчи и Българска Го Асоциация. Специални поздрави за Кримската Федерация Го, Школа "Стожар" и Руската школа по Го и стратегия.

Драконът е символ на щастието и победата. В годината на Дракона най-добре ще бъде да не се шегувате със съдбата, да не рискувате излишно и задължително да обмисляте своите ходове на дъската. И да внимавате, защото, който сее драконови зъби, ще жъне дракони. Много неща могат да се случат в тази година - и добро, и лошо, колкото загубени, толкова и спечелени партии ще има по целия свят. Тази година ще бъде непредсказуема, но го-играчите не трябва да се плашат, защото с вяра в собствените си сили ще пожънат успехи в предстоящата нова игра. Повишавайте майсторството си, ограмотявайте се философски и популяризирайте играта във виртуалното и в реалното пространство, уважаеми приятели и ценители на Го.

Това е, драги приятели! Който, каквото е направил, направил! Каквото се е случило, случило се! Добре сте дошли във Вейкиландския форум, за да се поздравим за Новата година.


Честита Нова 2012 година!

 

# Weiqiland Go Magazine 'Archer Yi', issue #4, BG, 31.12.2011

 
 
* * *