играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Forget injuries, never forget kindnesses.

Confucius 


Забрави обидите, никога не забравяй добрините.

Конфуций

* * *
 
Очарованието на Дунхуан
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Tатяна Лозева   
Четвъртък, 10 Февруари 2011г. 21:00ч.

Очарованието на Дунхуан

Китайският оперен ансамбъл от провинция Гансу (Китай) гостува за първи път в България по повод началото на китайската Нова година - годината на заека. Спектакълът "Очарованието на Дунхуан" с песни, танци и инструментална музика бе представен пред софийската публика на 8 февруари от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Дунхуан е древен търговски град, разположен по Пътя на коприната. Близо до града се намират пещерите Могао, представляващи една съкровищница от древни ръкописи и стенни изображения. В една от тези пещери е открита най-старата печатна книга в света. Дунхуан е важен град и за историята на играта Го или вейци. Авторите на „Очарованието на Дунхуан” се вдъхновяват от древната китайска история, пресъздадена в стенописите от пещерите Могао, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Представлението се състои от три действия в 14 сцени: „Изображения на танци от фреските", „Вечната грация на силата" и „Хармония между небето, земята и човека". Четвъртата сцена на второ действие започва с двама го-играчи на хоризонта, които играят разпалено вейци. Всяко поставяне на камък се съпровожда с удар на гонг. В същото време, една фея на преден план изпълнява музика на цитрата гуджен - традиционен струнен музикален инструмент. След това на сцената излиза момиче, облечено в бяло, което изпълнява танц с меч. Играчите също стават да танцуват като периодично се връщат при дъската. Танцът е метафора на борбата им върху игровата дъска. А след танца те трескаво започват да пишат йероглифи. И какво ли пишат? Може би, ръководство за играта...

Dunhuang Qi Jing Страница от манускрипта Qi Jing, VI в.

По стенописите от комплекса Могао подобни танци и песни се съчетават с изпълнение на гуджен и танц с меч, игран в епохата на династията Тан (627-649 г.). В пещерите Могао се откриват композиции, при които музиканти свирят на гуджен, и бойци, които се упражняват в бойното изкуство У-Шу.  А посланието на тази част от спектакъла по отношение на вейци е чудесно промислено. В пещерите на Дунхуан има стенописи с изображения на играчи и също така, там е открито най-старото ръководство за вейци (Qi Jing). Този манускрипт е намерен в 1907 г. и е отлично запазен. Написан е в края на династия Северна Джоу (557–581 г.) и понастоящем се съхранява в Британската библиотека (Лондон).

Guanin Танцът на хилядоръката бодхисатва Гуан-ин

Спектакълът в НДК очарова българската публика и събра заслужено овациите. От своето създаване през 1939 г. оперният ансамбъл на провинция Гансу осъществява успешно около двеста постановки на голямо разнообразие от опери. От 2001 г. до сега Ансамбълът и неговите артисти са канени да играят спектакли във Франция, Холандия, Белгия, Хон Конг и Макао, което им спечелва блестяща репутация за елегантност и майсторство на изпълнението. През 2004 г. Ансамбълът изпълнява „Очарованието на Дунхуан” на церемонията по откриването на Първия международен китайски  панаир на културната индустрия (Шенджен). През 2006 той е игран на церемонията по откриването на Фестивала на китайското изкуство в Казахстан, както и в Малайзия. През 2005 г. Ансамбълът е обявен от китайското Министерство на човешките ресурси и Министерството на културата за Национален културен колектив от изключително значение.

 

 
 
* * *