играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Мисля, че сега трябва да изядем всичките си провизии, за да нямаме много за носене...

из "Мечо Пух" А.А.Милн

* * *
 
Ден на Японската култура в Свищов
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Владимир Байрактаров   
Понеделник, 17 Май 2010г. 23:00ч.

day_jap_svishtov

 

На 15.05.2010 г. от 13:30 до 16:30 ч. в Свищов се проведе за 11-ти пореден път Ден на Японската култура (Бункасай). Интересуващите се от Страната на изгряващото слънце си дадоха среща в коктейл-клуб „Салве” при СА „Д. А. Ценов”. Събитието се организира от Доброволците за популяризиране на японската култура от J-CAT (Japan  Culture Volunteers Program), Аниме клуб О.Т.А.К.У. - гр. Свищов и студенти, изучаващи японски език, 2-ри и 3-ти курс от Академията. По покана на организаторите взеха участие и представители на Българска Го Асоциация.

Kubota

 

Празникът се осъществи със съдействието на Японското посолство в РБ и Стопанската академия. Мероприятието започна с презентация за Япония, водена от г-ца Кубота Такако (на снимката),  и приветствено слово от заместник-ректора доц. д-р Л. Краев, след което присъстващите се потопиха в атмосферата на японските изкуства и обичаи. Традиционно в Дните на японската култура се представят оригами, икебана, калиграфия, аниме, японски играчки и играта Го. Наред с това се дава възможност на посетителите да опитат японски чай, саке и суши, да облекат кимоно или да се пробват в караоке. Следват няколко фотографии, отразяващи представянето на Го.

 

Константин Байрактаров

К. Байрактаров приготвя дъски и пулове....

 

demo1

Игрите започнаха...

 

demo2

Един добър ход.

 

demo3

И трите маси са заети от играчи.

 

demo4

Йероглифите в калиграфията означават: "И-го, 15.05.2010"

 

game

Балансирана игра.

 

Играта

Ал. Мандалов показва и играта "Дама" с го-пулове.

 

Владимир Байрактаров

Го-фотографът В. Байрактаров...

 

Играта Го се представи от Константин Байрактаров и Александър Мандалов от БГА. Както обикновено имаше немалко желаещи да научат как се играе Го, а също и такива, които знаеха правилата и дойдоха да поиграят. За спомен от тазгодишното представяне на играта г-н Томохито Футаба изписа в калиграфски стил японските йероглифи на Го (и-го) и датата на празника. Доброволката Кубота Таката изрази радост и благодарност за това, че играта Го и тази година бе представена на Празника.  Тя изрази желание също да научи играта Го.

 

Фото: Владимир Байрактаров,
Weiqiland Team

 

 
 
* * *