играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Without friends no one would choose to live, though he had all other goods.
Aristotle


Без приятели, никой не би избрал да живее, въпреки, че има всички други блага.
Аристотел

* * *
 
13-ти Бункасай във Велико Търново
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Владимир Байрактаров   
Четвъртък, 03 Юни 2010г. 00:09ч.
bunkasai

 

На 29.05.2010 г. се проведе за тринадесети пореден път Денят на японската култура във Велико Търново. В Аулата на ректората на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" си дадоха среща почитателите на Япония. Както обикновено, бяха представени балансирано традиционните и модерните аспекти на японската култура. Утвърдилият се Бункасай в Старопрестолния град е една приятна възможност, макар и веднъж в годината, да се докоснете до духа на източната екзотика и модерност. Не е въпрос, че веднъж видели демонстрация по сумо, айкидо, икебана, калиграфия, играта Го и прочие, е достатъчно,  а  просто - възможността да видим отново това определено зарежда с енергия, вдъхновение, емоции и остават хубави спомени от този празник, някои от които биват отразени и във фотоси. 

 

Константин Байрактаров и Валерия Генчева
Константин и Валерия в очакване на желаещи да се пробват в Го.


DSC09618

Около Го се събраха много интересуващи се.

 

За разлика от свищовския Бункасай, великотърновският е по-мащабен, но да се правят количествени сравнения не е много уместно като се вземе предвид добрата организация на тези мероприятия и неподправената празнична атмосфера. Както е в Го: може да се играе и на малка, и на голяма дъска. Въпреки разликите на дъските, Го запазва своето очарование и дух. Така Бункасаите в Свищов и Велико Търново са вълнуващи и интересни културни събития, които по възможност не трябва да бъдат пропускани.

 

Валерия Генчева

Черните оцеляват или не?

 

На 13-я Бункасай играта Го бе представена от Константин Байрактаров и Валерия Генчева. От играта се заинтересуваха много от присъстващите. Някои играеха за първи път, а имаше и такива, които играеха в годината само веднъж, т.е. в деня на Бункасая. Демонстрационните игри се провеждаха основно на дъска 9х9, но желаещите можеха да се пробват и на 13х13. Валерия продемострира едно опримерно развитие на партия Го за дъска 19х19.  Проявилите интерес получиаваха брошури, а на някои бяха подарени буклети с първите комиксни правила на играта Го на български език. На събитието дойдоха и някои великотърновски играчи.

 

Валерия
Териториите сигурно са поделени...

 

Валерия и Владимир

Първи ход.

 

Една госпожица попита: "Принципът в Го не е ли 'разделяй и владей'?", на което Константин отговори, че по-скоро е 'заграждай и владей' и се позова на китайския йероглиф за държава - гуо (го), в който има елемент, указващ за заграждане на територия. Играта е създадена в Китай, но е традиционна също за Корея и Япония. Смисълът на 'заграждай и владей' е в това, че борбата на дъската се заключава в поделянето на територията между играчите, а не в тоталното унищожаване на противника. В резултат всеки от играчите има накрая своя територия, владее определени пространства и заградените зони на дъската са като териториите на две държави.

 

290520101670

Тя играе Го за първи път и се получава добре...

 

Понеже комплектът за Го е идентичен с този на играта рендзю, т.е. пет-в-линия, имаше интересуващи се и от тази игра. Рендзю се нарича още и го-моку. Целта на тази игра се заключава в подреждането на пет камъка в линия, това е аристократичния роднина на познатият ни "морски шах". Любителят на рендзю Иво Шалаверов от Велико Търново донесе ксерокопие от статията "Какво е това рендзю?" от в. "Борба " от 1981 г. Цитат от статията: "Рендзю на японски означава наниз бисери. Днес под името "пет в ред", "японски шашки" и други играта е известна в цял свят. [...] Състоя се кореспондентно световно първенство с участието на рендзисти от седем страни. Световен шампион стана В. Сапронов от СССР, а българският представител Константин Коцев се класира четвърти". Впечатляваща информация от 1981 г. за тази игра.

 

Константин

Как стои въпросът с преброяването на точките?

 

Останалите демонстрации от Бункасая също бяха интересни. Особено зрелищно беше представянето на кендо, а чайната церемония и икебана излъчваха ритуалистичен и творчески дух.  Заедно с оригами, калиграфия, кимона, аниме и манга, играта Го и т.н. се подрежда пъзела, разкриващ пред присъстващите една цялостна картина за японската култура. В рамките на възможното, разбира се... Студентите-японисти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се справиха чудесно с организацията на празника.

 

 

Текст и снимки: Владимир Байрактаров,
Weiqiland Team

 

 
 
* * *