играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Размишления: Шахмат, Табла и Го
Публикации - Есета и очерци
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 26 Април 2009г. 15:32ч.

 

В бестселъра "Шибуми" на Треванян се среща провокативната мисъл: "Да сравняваш Го с шах е все едно да сравняваш философията със счетоводството". Също така е важно и другото, че в шахмата се развива една битка, а в Го цяла военна кампания. Разлика между двете игри може да се определи и така: Го е статично-конструктивна игра, а шах - динамично-деструктивна. Но само да се изброяват прилики и разлики не е достатъчно, за да се обясни, защо някои избират Го, други са доживотни поклонници на шахмата, а трети - заклети любители на таблата.

Игрите съответстват на конкретни темпераменти, а също така и възпитават играча на определена линия на поведение в живота. Така писателят Бранимир Събев определи отделните игри: "Ако таблата е веселият, пораждащ тръпки кавалер, а Го е верният рицар, то шахматът е, може би, студеният английски джентълмен, въоръжен с фрак, монокъл, цилиндър, бастун и безчувствен флирт, а картите са вечният пияница, комарджия и флиртувач в кръчмата на игрите". Но игрите, освободени от емоционална окраска, очароват изследователите със заложената в тях символика, което ги прави мост или послание от далечното минало към настоящето.

От естетическа гледна точка класическите чернобели игри са по своему привлекателни. В тях са заложени постиженията на древната наука, а в дъската и фигурите се откриват модели на света. Според легендата таблата е изобретена от мъдреца Важугмихър, съветник на персийския цар Хосров I Ануширван (509-579 г. пр. н.е.). Ануширван (на фарси - "безсмъртна душа") е частично митологизиран ирански владетел от династията на Сасанидите, който се отличавал с мъдрост и справедливост. Легендата за него е предадена в "Шахнаме" от Фирдоуси.

Изобретяването на таблата било в отговор на Важугмихър на донесения от Индия шахмат (чатуранга, също се е играл със зарове). Мъдрецът така обяснил играта: "От владетелите на това хилядолетие Арташир е бил най-деен и най-мъдър, затова създадох играта "неварташир" по негово име. Дъската на неварташир (табла) уподобявам на земята - Спандармат, 30-те пула са дните и нощите. Двата зара свързвам с движението на звездите и небосклона". Към това може да добавим 24 дома - това е часовото времеделение на деня, а 24х15 (денонощия)=360 - идеалната година. С това таблата се свързва с календара.

В Го също има изразена подобна календарна символика. В “Го в тринадесет глави” (Qijing Shisanpian, The Classic of Weiqi in Thirteen Chapters) Жанг Ни (XI в.) написал, че пресечните точки на дъската са “360 плюс една и Единицата в центъра е началото на всички числа. Тя заема центъра и “управлява” цялата дъска. Има 360 дни в годината. Четирите ъгъла на дъската олицетворяват четирите сезона, а 90-те точки във всеки квадрант отговарят на дните през всеки сезон. Крайните точки са 72 и отговарят на броя на седмиците в годината.” Пресечните точки на линиите (интерсекции) са 19х19=361, което се доближава до продължителността на годината. Всъщност това е почти средноаритметичното на лунната година, която е 354 дни, и на слънчевата година, която е 365 дни. А китайският историк Бан Гу (32-92 г. н.е.) в съчинението си “Същността на Го” (The essence of Go, Yi Zhi) е отбелязал: “Дъската е квадратна и олицетворява земята. Линиите трябва да бъдат прави, защото въплъщават идеята за божествената (чистата) добродетел. Пуловете са бели и черни, което отговаря на ян и ин, а тяхното разполагане на дъската е в съответствие с небесния модел”.

За любителите на екзотичната далекоизточна култура Го е най-добрият начин за опознаване на менталността на азиатеца. Също така се казва, че Го е най-добрият подарък на Изтока за западния човек. Радостно е, че получаваме този подарък, остава да го оценим. Една от най-важните характеристики на Го е, че е определено начин и практика за самоусъвършенстване. Желанието ни да станем по-добри във всяко едно отношение е свързано с това да станем цялостни личности, хармонично устроени в ума и духа, а интуицията и логиката да се съчетаят по най-добрия начин. И, както се забелязва добре креативната същност на играта по все по-усложняващия се рисунък на дъската, по същия начин практикуващият Го гради своя вътрешен свят.

 

Свищов, 2007/09/10

 
 
* * *