играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

"Ако не можеш да намериш истината там, където си, къде другаде смяташ да я търсиш?"

Доген

* * *
 
Другите перспективи в "Арлекин"
Публикации - Есета и очерци
Автор: Йони Лазаров   
Неделя, 04 Май 2008г. 18:45ч.
Бях потопен в творческата атмосфера и наблюдавах отблизо писането на разказа, което беше приятно и интересно изживяване, доколкото в него са шифровани живи прототипи и техните действия. В него има няколко ключови момента (key points). Затова “Арлекин” може да се чете на различни нива. Един възможен прочит е като се запознаете с последващите редове.

Доколкото в реалния живот “убийства” няма, може да се каже, че има само “убийства на илюзии”. От тази перспектива “серийните убийства” са типичните повтарящи се грешки, които правим и които ни задържат в сансара (омагьосания кръг). Омагьосаният кръг е илюстриран и с цикличната “Книга на Промените” (Идзин) с нейните енигматични 63 и 64 хексаграми – “Това е краят” и “И това не е краят” – “добра платформа” за един сериен убиец да извършва своето дело.

Чрез магическият квадрат “лошу” се демонстрира изкривената интерпретация на едно съкровено знание, попаднало в неподходящи ръце. На нивото на играта Го “лошу” е същностен принцип, защото обяснява идеята за хармонията, “организираща хаоса”, и тенуки – смяна на посоките, които са важни понятия в теорията на играта. Деветте клетки на квадрата илюстрират деветте зони на игровото поле: 4 ъгъла, 4 междини и център; както има отношение и към деветте звездни точки на гобана.

В разказа има едно неосъществено питане на Ласитър към Байрън: “Каква е връзката между Лошу и Идзин, а също каква е цялостната връзка между Лошу - Идзин - Го?”. Наистина, ако Мандевил знаеше отговора на този въпрос, щеше да е безспорен мейджин, докато, ако го знаеше Байрън , щеше да е университетски професор и “законодател” в източната философия. Оставаме на читателя да обмисля тази главоблъсканица!

Едва ли има по-добър илюстриращ пример и от играта Го, която съдържа всички тези принципи. По този начин Го е една школа в живота, която чака да бъде открита. Един модел, при който няма нужда да се стига толкова далече и еволюцията на хората да се извършва по безболезнен начин. Известно е, че от момента на раждането си, влизайки в новия кръг на сансара, започваме да умираме, тоест започваме да губим. Мъдрата практиката Го ни учи да губим с достойнство, използвайки всички шансове и преминавайки с ускорени темпове през еволюционната спирала.

Не случайно разказът завършва с “осъзнаването” на серийния убиец, който след това се самоубива, прекъсвайки така серията на сансара; за това осъзнаване му помага и предишният му учител. Но трябва да се отчете, че самоубийството в реалната духовна практика не се смята за прекъсване на сансара – тук то е само литературен похват. Също и в играта Го самоубийството е забранено.

Или както казва Джон Фаулз: “Просветление, защото всичко друго е безнадеждност”. Фаулз също използва похвата на отвличане на жертвата в новелата “Колекционерът”.

Разказът може да се разглежда и с отворен финал, основаващ се на “сънищата на Мандевил”. Примесване на сънища и реалност е част от “творческата треска”. Но във версията без съня на Мандевил разказът се развива много бързо и стремително. Това характеризира съвременното Го, където определяща е играта за влияние и “скоростта”.

В разказа се споменава, че Мандевил си спомня заниманията си с математика, шах, шоги, Идзин и Го и характерните грешки, които е допуснал около тях. Всяко едно от тези занимания е достойно за уважение и пълно отдаване. Недопустимо е, че може от всичко да се “занимаваш по малко”, ето така “за обща култура”. От една друга перспектива с тези занимания в тяхната взаимна комплексност може и трябва да се занимава учен, което е различно от спортната цел, която си поставя Мандевил – да стане мейджин. Всъщност, основната грешка на Мандевил, е че си поставя несъвместими цели, което на свой ред се основава на невежество и алчност – основните неща, които ни въвличат в сансара.

 
 
* * *