играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Go is science, art and game. Those chosen few may enter the Eternal Hall of Fame only, who combine the scientific precision, the artistic improvisation and the spiritual joy of the game in themselves.


Kajiwara Takeo at the European Go Congress in Budapest, 1986


Го е наука, изкуство и игра. Само избранници могат да влязат във Вечната зала на славата, които могат да съчетаят научната прецизност, артистичната импровизация и духовната радост от играта.


Кадживара Такео, на Европейски Го Конгрес Будапеща, 1986

* * *
 
Weiqiland - Страната на играта Го
Играта Чанги - Духът на Корея
Вейцилогия - Корейски загадки
Автор: Антонио Барра (Antonio Barra)   
Неделя, 03 Юли 2011г. 13:57ч.

janggi

Освен Бадук (повече известна с японското си название „Го”) в Корея играят също така Чанги (janggi, changgi,jangki) – корейски шахмат. Чанги се играе на дъска 9х10 линии (90 пресечни точки). Фигурите са осмоъгълни (или кръгли) дискове, които имат различни размери според силата им. Началното положение на фигурите е представено на диаграмата.

 
Ланкешан: Планината на изгнилата брадва
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Константин Байрактаров   
Понеделник, 07 Май 2012г. 22:44ч.

 

goban

 

В провинция Дзъдзян (Zhejiang), която се намира в Югоизточен Китай, се намира планината Ланкешан (Lankeshan, Rotten-axe Mountain) или Планината на изгнилата брадва. Планината е известна още като Kelanshan, Shishishan и Shiqiaoshan. Названието Ланкешан  е свързано с „Легендата за изгнилата брадва” (Lankeshan ji), която е много популярна сред го-играчите. Тази история за пръв път е описана в "Шу И Джъ" (Shu Yi Zhi) от Жън Фън (Jen Fung), живял в периода на Северните и Южните династии (Nanbei Dinasties, 420-589 г.). Китайска поговорка гласи: "Един ден в рая е равен на 100 земни години"; а историята, илюстрираща това, е следната...

 
Военни стратегии в бизнеса
Публикации - Други загадки (Изследвания)
Автор: Weiqiland.net   
Понеделник, 17 Юни 2013г. 08:08ч.

Go!

На 12.06.2013 г. (сряда) в NewBiz Club - Варна се проведе семинар на тема «Военни стратегии в бизнеса» с лектор Теодор Михайлов, специалист с богат опит във външнотърговските взаимоотношения. През последните 8 години той е в управата на един от най-големите строителни хипермаркети, където управлението на хора заема централно място в цялостния мениджмънт на търговския обект. Неговата страст е историята и смята, че съвременният мениджър има много какво да научи от нея. От години насам се интересува от военни стратегии и тяхното приложение в бизнеса. Негово любимо увлечение е древната игра Го, която обуславя стратегическото мислене на "далекоизточните тигри” - Китай, Япония и Корея, приложено в бизнеса, войната и политиката.

 
Калиграфия, вдъхновена от хайку
Публикации - Поезия и живопис
Автор: Александър Телалим   
Неделя, 19 Юни 2011г. 20:08ч.

Башо

 

Луна или утренний снег...
Любуясь прекрасным, я жил, как хотел.
Вот так и кончаю год.

*

Луна или утринен сняг...
Любувайки се на прекрасното, живях както исках.
Така годината завършвам.

 

Мацуо Башо (1644-1694)

Скъпи приятели! Каня Ви на една особена изложба, посветена на мостовете между различни култури - и на нашия приятeл Йони Лазаров, с който със сигурност щях да рeдактирам тeкста долу, и който много ми липсва.

"Калиграфия, вдъхновена от хайку"
от Александър Телалим,
която ще се открие на 21 юни, вторник, в Народна Библиотека св. Кирил и Методий (до СУ) от 17 до 19 часа.

Обикновено под думата „калиграфия“ се подразбира „красиво писмо“. Преди изобретяване на книгопечатането е било много важно текстът да е четлив, а красотата на изписаното е допълвала основната функция на писмото – запазване и предаване на информация.

 
Семинар по китайски шах (сянци) във Велико Търново
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Георги Иванов   
Четвъртък, 03 Юли 2014г. 10:48ч.

сянци

В събота, 27 юни, 2014 г. в Институт “Конфуций” във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се проведе семинар по китайски шах или сянци с водещи Евелина Керчева и Теодор Недев от Русе (BMST). В семинара се разгледа въпросът за произхода на шахматната игра и разпространението на шахматните варианти на Изток и на Запад. Стана дума и за концептуалните прилики и разлики между шахмат и Го (вейци).

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 48
 
* * *