играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Първите фабрични го-комплекти от Хасково
Публикации - Стъклени перли
Автор: Георги Станков   
Четвъртък, 03 Юли 2008г. 08:38ч.

Познавам играта Го от дете и ме влече, но няма с кого да я играя. Сега заедно с приятелката ми се учим да играем, но не става лесно, защото и двамата не сме съвсем наясно. Може да звучи нескромно, но изглежда, че притежавам един от най-старите фабрично произведени комплекти за играта Го в България. Историята е следната...

 

В социалистическата епоха съществуваше държавното Стопанско предприятие /СП/ "Кооператор" - Хасково. За известно време баща ми Ангел Станков беше ръководител на цеха за пластмасови изделия. Веднъж гостувал на главния счетоводител и видял една книга за настолни игри. Там открил Го и, понеже си е малко новатор, се запалил да я произвежда. През 1987 или 1988г. били произведени 100 комплекта за Го, които съдържат картонена дъска 19х19 линии /а на гърба може да се играе дама/, пластмасови пулове и преведено на български упътване. Със сигурност събитията се отнасят преди началото на промените в страната. Комплектите били направени и тогава се появил проблемът - трябвало да се уреди пласментът.


Баща ми ходил на Пловдивския панаир, но там ударил на камък. После директорът се отказал да търси пазар за играта и решил да се приключи с този проект. Цехът за пластмасови изделия дотогава произвеждал все важни стоки за дома - щипки, чаши, чинии, саксии - сигурна работа. На шефовете просто не им се занимавало да пласират продукцията и да развиват тази макар и малка пазарна ниша. Жалко, защото по това време все още имаше държавна система от книжарници и т.н. Произведените комплекти се пръснали между работниците, баща ми взел пет. Като бях дете, раздадох някои от тях. Остана ми един, но затова с три дъски.

Много е вероятно матрицата и т.нар. "шприцове" за производство все още да съществуват! СП "Кооператор" е било подразделение на Централния кооперативен съюз, а той все още съществува и разполага с наследството на бившето си предприятие. Представяте ли си какво би било, ако навремето бяха оставили въпросния цех да произвежда Го подир Го, които да се разпространяват в страната?

26.08.2005

 

 
 
* * *