играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато  изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове.

Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА

* * *
 
Етикетът в Го
Публикации - Стъклени перли
Автор: Йони Лазаров   
Петък, 12 Септември 2008г. 10:47ч.

Eтикетът в Го е израз на хилядолетния опит на много поколения играчи. Играта винаги е била свързана с ритуалите и празниците. Като отглас на това е останала церемонията „нигири”, при която се определя кой с какъв цвят ще играе. Шансът определя кой ще започне първи, но в самата игра победител е по-добрият, което е свързано със знанието и въображението.

Модерният етикет е пределно сдържан и лесен за спазване. Некоректните прояви, свързани с „победата на всяка цена”, не се толерират. С добрия етикет в Го се показва уважение към партньора (опонента). Има няколко неща които трябва да се вземат под внимание.

 

Уважавай по-възрастните играчи и учителите си. Изразявайте дружелюбието си преди играта да започне. В Япония и Корея това става с поклон, в Китай и Европа - с ръкостискане. Пожелайте „Приятна игра” на своя опонент. Играчът по време на партия трябва да седи по приличен начин. Не е прието камъните да се поставят много шумно. Също така играчът не трябва да си играе с пуловете в кошничката и да произвежда дразнещи звуци.

Първият ход, като неписано правило, трябва да се постави в горния десен ъгъл; така с това действие играчът също показва уважение към своя опонент. Веднъж поставен камъкът на дъската, е недопустимо да се мести. Ходът се счита за завършен, когато ръката се отдели от камъка. Не е възприето да се връща хода назад, освен ако партията е учебна и инструкторът позволи.

Докато обмисляте хода си не движете ръцете си над дъската, а също така не движете пръст над позицията, докато мислите. Когато опонентът обмисля хода си, а вие сте станали от мястото си, е некрасиво да разглеждайте актуалната позиция през рамото му. Не е възприето играчът да обсъжда текущата си партия с друг състезател или наблюдател. А страничните наблюдатели трябва да пазят тишина, докато тече играта.

След приключването на играта се преброяват точките и играчите заедно разглеждат и анализират партията си. По този начин и двамата увеличават своите знания и разбиране. После те съвместно участват в събирането и прибирането на камъните в кошничките. Вежливостта се проявява също и в това, че загубилият играч изказва благодарност на своя по-силен партньор за предоставената възможност да научи и узнае повече за играта.

В заключение може да завършим с думите на Конфуций: „Не правете това, което не искате да правят на вас.” Ако вие имате самоуважение към себе си и уважавате опонента, тогава всичко следва естествения си ход. И тогава играта Го е радост и празник и за двамата, независимо от резултата.

* * *

Коментар на Константин Е. Возников, почетен президент на Кримската Го Федерация и ръководител на Вейци-школа “Стожар”: Хубава и точна статия. От моята гледна точка – това е минимума. Етикетът в Го е много широка тема. Аз планирам да напиша статия за етиката и етикета в Го за Школа “Стожар”. Това е такава форма, която позволява всекиму да изрази собственото си разбиране, натрупани знания и опит. Преимуществото на тази форма е и в това, че не са необходими при нея източници и аргументации. Достатъчно е това, което се изразява и пояснява. Затова статията “Етикетът в Го” представлява интерес за Школа “Стожар” и с удоволствия я помествам в нашата Библиотека.

 
 
* * *